Un mare ziarist român este uitat trei ani în închisoare de comuniști

Un mare ziarist român este uitat trei ani în închisoare de comuniști

A fost arestat în 1947, anchetat, judecat în cadrul procesului fruntaşilor Partidului Naţional-Ţărănesc şi condamnat în acelaşi an la şase ani de temniţă grea.

A fost deţinut, în realitate, nouă ani în închisorile din Galaţi, Sighet şi Bucureşti, după care a avut domiciliu forţat, până în 1962, în Bărăgan.

Câteva afirmaţii incomode din articolele sale îi atrag internarea în lagărul de la Târgu-Jiu (1942), unde împarte regimul de detenţie cu Victor Eftimiu, Mihai Ralea și Zaharia Stancu.

După august 1944, la solicitarea lui Iuliu Maniu, reactivează ziarul „Dreptatea”, pe care l-a condus până în 1947.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cronicarul

Nicolae Carandino, ziarist, cronicar plastic şi dramatic, traducător şi memorialist, s-a născut la 20 iulie 1905, la Brăila.

A absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" din Brăila (1923), apoi a frecventat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, obţinând licenţa în drept în 1926. Şi-a continuat studiile juridice timp de trei ani la Paris.

Revenit în ţară, a debutat şi s-a impus rapid în ziaristică, semnând, de-a lungul vremii, şi cu pseudonimele Ajax, Ali-Baba, Antipater, Aster, Asterisc, Nekar ş.a.

După închisoare și-a reluat activitatea de gazetar, mai ales cu cronici teatrale, şi a semnat traduceri din limbile greacă, franceză şi italiană.

Citește și Problema alcoolismului și părerea ziaristului la 1923

În 1986, a publicat la New York volumul de amintiri "Zile de istorie".

În anul 2000, după moartea sa, a apărut volumul "Rezistenţa - prima condiţie a victoriei", cuprinzând articolele sale politice apărute în "Dreptatea", în perioada 1944-1947.

A murit la Bucureşti, 16 februarie 1996.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric