O tranșă consistentă de vaccinuri Pfizer va sosi în cursul zilei de luni în țară. Dozele de ser din cel mai utilizat vaccin anti-Covid-19 vor fi distribuite în cele 7 centre regionale.
Noul lot de vaccin Pfizer BioNTech, care totalizează 511.290 de doze, va ajunge luni în România, a anunţat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19. Acestea vor fi livrate pe cale aeriană şi vor ajunge pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.
Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.
Cum se distribuie dozele: București, Constanța și Cluj primesc cea mai mare cantitate
Dozele vor fi distribuite astfel: Centrul Naţional de Stocare Bucureşti - 146.250 doze; Centrul Regional de Depozitare Braşov - 64.350 doze; Centrul Regional de Depozitare Cluj - 62.010 doze; Centrul Regional de Depozitare Constanţa - 74.880 doze; Centrul Regional de Depozitare Craiova - 54.990 doze; Centrul Regional de Depozitare Iaşi - 58.500 doze; Centrul Regional de Depozitare Timişoara - 50.310 doze.
Până în prezent, România a recepţionat 3.886.019 doze de vaccin produse de compania Pfizer, din care 3.362.997 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei, precizează CNCAV. În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi la centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
Aproape 72.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, cele mai multe cu serul de la Pfizer. Datele oficiale arată că în total, peste 4,2 milioane de români au primit vaccinul de la începutul campaniei, iar 2,6 milioane au făcut deja ambele doze.
20 de centre mobile de vaccinare devin funcționale de luni
Tot luni, 20 de centre mobile de vaccinare vor deveni funcționale, anunță Radio România Actualități. Acestea sunt arondate în structurile spitalelor militare de la nivel național, iar traseul lor va fi stabilit împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică. Centrele vor fi folosite în localitățile rurale unde nu există medic de familie, a informat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Oficialul a precizat că vor avea prioritate la imunizare persoanele în vârstă și cele cu boli cronice.