Un incident a avut loc la Catedrala Patriarhală. Expert OSCE: Intră sub categoria de hate crime
- Simona Suciu
- 7 februarie 2022, 07:45
Cătălin Raiu a reacționat după ce un tânăr a intrat astăzi în Catedrala Patriarhală și a deranjat slujba. Gestul său poate fi considerat faptă penală. Statul român este printre puținele din Europa care nu are o strategie referitoare la respectarea dreptului la libertate religioasă.
Cătălin Raiu membru al panelului de experți ai OSCE pe libertate religioasă din partea României, a reacționat imediat față de incidentul de astăzi de la Catedrala Patriarhală din București. Un bărbat a intrat în spațiul destinat slujitorilor Sfântului Altar, a reușit să ajungă la solee și a început să vorbească în timpul slubei religioase. Totul s-a petrecut imediat după predica susținută de Preasfințitul Ieronim Sinaitul, episcop vicar patriarhal.
Nu există o cultură a libertății religioase
Gestul tânărului, unul total nepotrivit, poate fi considerat faptă penală. Bărbatul care a perturbat slujba poate primi o pedeapsă de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau o amendă serioasă.
„Dincolo de discuția punitivă, astfel de incidente intră sub categoria de ”hate crime”, adică infracțiuni motivate de ură și care fac obiectul unei atenții sporite din partea organizațiilor internaționale, precum ONU și OSCE Acest lucru de întâmplă pentru că nu există o cultură a libertății religioase nici la nivelul societății, dar nici la nivelul statului român. Suntem printre sigurele țări din Europa care nu are o strategie națională privind raportarea statului la viața religioasă.
Fundamental, în ciuda angajamentelor constituționale, statul român nu și-a făcut datoria față de libertatea religioasă și a păstrat o atmosferă de indiferență și amatorism față de acest drept fundamental democratic, care la nivel internațional, precum și la nivelul statelor cu tradiție democratică venerabilă, numesc aici în primul rând SUA și Marea Britanie, se bucură de o foarte mare vizibilitate“, a declarat Cătălin Raiu, pentru stiripesurse.ro.
Statul trebuie să se implice
Expertul a salutat și inițiativa deputalului Alexandru Murare, care a elaborat o strategie menită să prevină și combată antisemitismul și discursul care instigă la ură. Acest document ar putea deveni un ghid pentru soluționarea unor incidente precum de la Patriarhie.
„Această strategie nu ține locul unei raportări democratice și complete a statului față de fenomenul religios, însă este un prim pas către conștientizarea publicului larg și decidenților asupra faptului că viața religioasă nu poate fi tratată ad-hoc de către autoritățile publice așa cum s-a întâmplat în pandemie, ci în cadrele formalizate ale dialogului instituționalizat și urmând pașii administrativi validați de experiența istorică și democratică a altor state”, a mai declarat Cătălin Raiu pentru sursa citată.