Un important politician liberal, condamnat la închisoare. Judecătorii au fost nemiloși

Un important politician liberal, condamnat la închisoare. Judecătorii au fost nemiloși Sursa foto: Arhiva EvZ

Fostul ministru al Învățământului și Educației Naționale, Cristian Adomniței, a fost condamnat de Tribunalul Iași la închisoare cu executare, într-un dosart de corupție.

Astfel, judecătorii au decis să îl condamne pe liberalul Adomniței la trei ani și două luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție care au fost comise în anul 2015, pe când era președinte al Consiliului Județean Iași, ales pe listele Partidului Național Liberal.

La momentul respectiv, politicianul a fost arestat pentru 45 de zile, la cererea DNA, după ce a fost acuzat de favorizarea făptuitorului și fals intelectual. Faptele au legătură cu acordarea unui contract de promovare a județului, printr-o cerere de ofertă către firma SC Laser Co SRL Iaşi, în 27 septembrie 2013. Valoarea înțelegerii cu CJ-ul era de 335.000 de lei. Era vorba de servicii de tipărire materiale de promovare a județului Iași.

Administratorul societății este Letiția Popa, nimeni alta decât fina lui Gheorghe Nichita (PSD), primarul din Iași. Deși suma a fost achitată integral, societatea rudei lui Nichita a realizat doar 11 din cele 16 obligații asumate prin contract.

Ne puteți urmări și pe Google News

A făcut presiuni asupra auditorilor

În sentința prin care a fost arestat preventiv, judecătorul s-a referit la faptele comise de Cristian Adomniței. Una din acuzațiile grave care i se aduc liberalului, este faptul că a făcut demersuri menite să amâne finalizarea misiunii de audit.

„Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiţia Elena, fără aprobarea sa. De asemenea, inculpatul a refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deşi i s-a adus la cunoştinţă, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia şi i s-a solicitat, în mod expres, să sesizeze organele de urmărire penală. În schimb, acesta a preferat să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise”.

De asemenea la dosarul penal există mai multe interceptări care arată maniera cum a lucrat Adomniței, care era la curent cu prejudiciul de peste 200.000 de lei produs în contul Consiliului Județean Iași.

Cristian Adomniței: Ok. Acuma eu mă sperii, când văd aicea… 277 ….prejudiciu….

CĂTĂRĂU ION: Deci 277 reprezintă aceste producţii din materialele de promovare, care, cu siguranţă – cu cea mai mare siguranţă, o parte dintre ele, nu ştiu cât au fost folosite la activităţile de promovare la rându' lor. Dar nu avem documente… Posibil să fie ce trebuie, nu este terminat…. Nu e un document finalizat. Şi noi o să ne apucăm acum de recuperat prejudiciul.

Cristian Adomniței: Nu, că nu rămâne aşa! El dacă pleacă aşa…. Lumea despre asta vorbeşte.

CĂTĂRĂU ION: Da' n-are unde pleca!

Cristian Adomniței: Nu m-aţi înţeles! Deci eu vă… nu înţelegeţi ceva… Eu v-am mai zis o dată – eu fac ce spuneţi voi, mă!”