Născut în  orașul St. Gallen și crescut în Ticino, Johan Cosar aparține minorității siriace, una dintre cele mai vechi comunități creștine din estul Siriei. De asemenea, acesta are gradul de sergent în armata elvețiană.
Bărbatul a recunoscut că a înființat Consiliul Militar Siriac, alături de alții, și că a participat la activitățile acestei miliții private. Misiunea miliției este de a apăra populațiile creștine din Siria, care sunt persecutate de Statul Islamic.
După doi ani de lupte în cadrul miliției respective, Cosar a fost arestat în orașul elvețian Basel în 2015, la întoarcerea sa în Elveția, unde a fost acuzat că a luptat ilegal pentru o armată străină.
Cosar, care are 37 de ani, se confruntă cu acuzația de subminare a capacităților defensive ale Elveției prin implicarea sa directă într-o armată străină, lucru interzis expres de articolul 94 din Codul Penal Militar al țării.
Marți, răspunzând la întrebările televiziunii publice SRF, acesta a respins acuzațiile: "Nu, nu mă consider vinovat, absolut deloc". Bărbatul a mai declarat că "a apărat oameni nevinovați" și "nu regret ceea ce am făcut – luptând împotriva unei organizații teroriste – și, dacă s-ar întâmpla în Elveția, aș fi primul care ar intra în luptă".
Acesta a compărut în fața judecătorului alături de vărul său, care este acuzat că îl ajută să recruteze soldați cu ajutorul rețelor sociale precum Facebook și Youtube.
Domnul Cosar ar putea primi o sentință de până la trei ani de închisoare, în baza Codului Penal Militar. În cazuri similare, tribunalul militar a impus, de regulă, sancțiuni financiare.