Un fost securist şi-a cumpărat cu pâine titlul de revoluţionar
- Adam Popescu
- 23 iunie 2009, 06:00
Revista presei.
Cotidianul
Un fost securist şi-a cumpărat cu pâine titlul de revoluţionar
Un fost ofiţer de Securitate din Timişoara, cu patalama de poliţie politică de la CNSAS şi Curtea de Apel, urmează să devină cetăţean de onoare al Timişoarei pentru că poartă titlul de revoluţionar.
Peste câteva luni, numele lui Eugen Romulus Iancu urmează să fie înscris alături de cel al lui Corneliu Coposu şi de cel al lui Paul Goma în rândul cetăţenilor de onoare ai Timişoarei, la propunerea Fundaţiei Naţionale a Revoluţiei din Decembrie 1989-Timişoara. În urmă cu 25 de ani însă, el era un tânăr şi zelos locotenent în cadrul Serviciului I/B al Securităţii Timiş, după cum arată documentele deţinute de CNSAS şi depuse în instanţă pentru constatarea de lucrător al Securităţii. „În desfăşurarea activităţii sale ca locotenent în cadrul IJ Timiş, a desfăşurat activităţi care au îngrădit dreptul la libera exprimare şi la libertatea opiniilor, precum şi dreptul la libertatea conştiinţei şi religiei, dreptul la viaţă privată şi dreptul la libera circulaţie“, motivează Curtea de Apel Bucureşti în sentinţa dată în cazul lui Iancu.
Libertatea
EBA în război cu blonda lui Stolo
Europarlamentarul Elena Băsescu (EBA) a devenit subiect de scandal în cadrul grupului Popularilor Europeni după ce ungurul Surjan Laszlo i-a contestat apartenenţa la acest grup, pe motiv de nepotism politic. EBA a reacţionat imediat: “Totul vine de la prietenia dintre el şi domnişoara Andreea Vass, cei doi cunoscându-se de pe vremea când lucrau în Comisia de bugete a Parlamentului European.
E o răzbunare a domni-şoarei Vass că nu a prins un loc eligibil pe listele PD-L”. La rândul ei, Andreea Vass, fosta consilieră a lui Theodor Stolojan, a ţinut să o pună la punct pe EBA: “Cineva i-a băgat în cap această idee, care nu are nici o bază. Atitudinea ei nu este una normală pentru un europarlamentar responsabil. Nu o cunosc personal pe domnişoara Băsescu şi nu înţeleg de ce mă atacă”. Ziua
Boicotul anuntat de federatiile sindicale din invatamant s-a dovedit o cacialma, toate cadrele didactice examinatoare fiind prezente la examenul de Bacalaureat, ieri, in prima zi a probelor orale.
Au lipsit la apel doar 40 de presedinti de comisii, dar au fost inlocuiti imediat de vicepresedinti, astfel ca ministrul Ecaterina Andronescu nu a mai avut "niciun motiv de ingrijorare", ba chiar le-a gasit absenta lor scuza ca "sunt oameni cu probleme personale". Vineri va fi, insa, ziua cea mai grea, cand candidatii vor sustine prima proba scrisa, iar conducerea Ministerului Educatiei va trebui sa demonstreze ca este capabila sa nu mai faca greseli cu subiectele de examen, la fel cum s-a intamplat la tezele unice.
Gândul
Loganul S.F. de 70.000 de euro se întoarce şi bagă Poliţia în faliment
Poliţia Română este presată de firma giurgiuveană Ager Leasing să plătească 420 milioane de lei (100 de milioane de euro) în baza contractelor încheiate anul trecut, pentru achiziţionarea a circa 3.000 de maşini – între care şi celebrele Logane de 70.000 de euro bucata.
Conducerea actuală a Poliţiei încearcă să tragă de timp, arătând că vistieria e goală din pricina crizei şi cere o renegociere a sumei de plătit. Firma de leasing rămâne fermă pe poziţii, refuzând să accepte mai puţin decât s-a angajat contractual fosta conducere a Poliţiei. Conform unor surse din conducerea Poliţiei, chestorul Petre Tobă, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, este vizitat aproape zilnic de reprezentanţii Ager, care solicită preluarea maşinilor şi plata sumei datorate.
Adevărul
Vinovaţii se spală pe mâini în lacul morţii
La două zile după ce Gheorghe Butnaru (19 ani) s-a înecat în lacul Snagov, sub ochii unui „salvator“, administratorul complexului Astoria din Snagov insinuează că tânărul ar fi fost băut. Radu Dumitru, şeful Societăţii Feroviare de Turism, şi subordonatul său, Ionuţ Grigore, şeful complexului Astoria din Snagov, nu se consideră responsabili de moartea tânărului.
Lacul Snagov este lăsat de izbelişte de ani de zile. Indolenţa autorităţilor a făcut din acest obiectiv turistic unul dintre cele mai periculoase locuri din apropierea Capitalei. „An de an, lacul Snagov îşi ia un tribut. Chiar şi iarna“, povesteşte Stelian Puzderică, consilier la Primăria Snagov. Ultimul înecat, Gheorghe Butnaru (19 ani), a fost scos din apă ieri, la ora 17.00, după ce scafandrii l-au căutat două zile sub luciul de apă. România Liberă
Americanii ni-l dau pe Necolaiciuc, dar noi nu îl cerem
Autoritatile americane l-au arestat pe fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc pe motiv ca i-a expirat viza de sedere in SUA. Daca nu ar fi avut viza expirata, Necolaiciuc nu ar fi putut fi arestat, deoarece statul roman nu a inaintat o cerere de arestare provizorie in vederea extradarii.
Pana saptamana trecuta se stia ca pe numele lui Necolaiciuc au fost emise, inca din martie 2007, doua mandate de urmarire internationala, alte doua mandate de arestare europeana, precum si cereri aferente extradarii. De asemenea, se stia ca cererile de urmarire si arestare au fost transmise prin Interpol atat pentru tarile din spatiul Uniunii Europene, cat si pentru cel al SUA. Necolaiciuc a fost identificat in SUA – statul Florida, unde a fost arestat pentru sedere ilegala (nu in baza cererii de arestare provizorie care trebuia transmisa de catre institutiile statului roman). Jurnalul Naţional
Când nu mai e un lux, cartea se vinde
În jur de 40.000 de vizitatori a avut în acest an Târgul Bookfest, adică aproximativ tot atâţia ca anul trecut. Reducerile substanţiale au învins canicula, iar bucureştenii au dovedit că cel puţin în domeniul vânzării de carte, dacă vorbeşti de preţul corect, criza se simte mult mai puţin.
Au venit la târg cu inima strânsă după o jumătate de an în care au încercat să se descurce cu criza şi încă nu erau siguri că lunile de creştere le vor compensa pe cele de cădere. Este vorba despre editorii români, pe care Târgul Bookfest i-a găsit mai înţelepţi şi care şi-au dat seama că singura posibilitate de a vinde este de a micşora preţul. Ceea ce au şi făcut.