Pe 30 octombrie 2014, Judecătoria Ploiești stabilea că fostul procuror general adjunct al Românie, Gabriela Ghiță, nu trebuie să fie eliberată condiționat din penitenciar înainte de termen. Fosta procuroare avea de executat o pedeapsă de 2 ani închisoare cu executare în urma trucării unui examen pentru funcții de conducere în cazul unor procurori.

După ce a efectuat două treimi din pedepasă, Ghiță a cerut eliberarea condiționată. Pe durata celor opt luni de detenție, Gabriela Ghiță a avut un comportament ”relativ corespunzător” și a participat la puține programe educaționale în cadrul penitenciarului. ”În cauza de faţă, din caracterizarea aflată la dosarul cauzei, rezultă că deținuta a avut un comportament relativ corespunzător, fiind recompensată o singură dată, iar numărul de programe educaționale la care a participat este redus”, se arată în motivarea judecătoarei. 

Poate recidiva

Mai mult, ”instanţa nu consideră că la acest moment este oportună punerea în libertate a condamnatei, acestă măsură trebuind a fi analizată cu deosebită rigurozitate de către instanţă, acest beneficiu urmând a fi acordat doar acelor condamnaţi care au dovedit că pot să se reintegreze în societate fără a exista riscul săvârşirii altor infracţiuni.

Judecătoarea Zinica (Ioniţă) Trandafirescu de la Tribunalul Prahova a fost locotenent de securitate. Ea a condus timp de mai mulţi ani penitenciarul de femei Târgșor și este soția adjunctului de la IPJ Prahova. În 2007, Zinica Trandafirescu a intrat în atenţia mass-media după ce i-a propus Adrianei Bahmuţeanu să consilieze deţinutele de la Târgşor, după ce a văzut-o pe vedeta TV într-o emisiune când a pus la punct o fostă puşcăriaşă. Potrivit CNSAS, Trandafirescu a dat în tinerețe dovadă de exces de zel, ar fi terorizat o femeie acuzată că ascultă posturile de radio Europe Liberă și Vocea Americii. Ea ar fi obligat-o să-și facă autocritica în fața colegilor și a conducerii unității unde lucra și a pus-o să promită că nu se va mai repeta așa ceva.

Activitate operativă

Actualul judecător al secției penale a Tribunalului Prahova era, în anii ’80, locotenent în cadrul Inspectoratului Județean de Securitate Prahova, serviciul II A. Între anii 1985 – 1987 a participat activ la urmărirea informativă a unei angajate a întreprinderii de textile Dorobanțul din Ploiești semnalată „că face comentarii ostile la adresa conducerii superioare de partid și de stat din țara noastră, întreține relații cu cetățeni străini și are intenții de rămânere ilegală în străinătate”. Detalii apar într-un raport al Securității.

La 24 de ani, Zinica a dirijat sursele cu numele de cod ”Alberto”, ”Viorica”, ”Gheorghe Marin”, ”Kati” și ”Iorgu” pentru a putea obține informații detaliate despre ”activitatea zilnică a obiectivului”. Viitoarea judecătoare a cerut surselor ”aspecte legate de comportarea numitei N.M”, ”comentariile pe care le face în cauză”, ”eventualele pregătiri pe care le face în vederea plecării în RF Germania” și să ”stabilească numele sau eventual adresa familiei din Arad cu care se află în relații de corespondență”.