Fost KGB-ist, antrenat să se infiltreze în profunzime în administrațiile occidentale, Serghei Jirnov a urmat același drum ca actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin. Acesta a vorbit, într-un interviu oferit ziarului francez Le Figaro, despre modul în care liderul de la Kremlin este susceptibil în ceea ce privește raționamentul de care ar trebui să dea dovadă în special în criza actuală și motivul pentru care se încăpățânează să continue invazia militară din Ucraina.
Fostul KGB-ist Serghei Jirnov, refugiat în Franța la începutul anilor 1990, a comentat comportamentul președintelui Vladimir Putin în condițiile războiului pe care l-a declanșat pe 24 februarie în Ucraina prin prisma experiențelor trăite în cadrul KGB, unde agenții „își petreceau timpul mințind”, aceasta „baza meseriei”.
Putin ar fi fost declarat „inapt” la Institutul Andropov
„Cu toate acestea, aș dori să revin la curriculum vitae al lui Vladimir Putin. Detașat la Leningrad (în prezent Sankt -Petersburg - n.r.), a servit mai întâi nouă ani în poliția politică și apoi în contraspionaj înainte de a fi trimis pentru douăsprezece luni la Institutul Andropov din Moscova. Acolo, la „Școala din pădure”, erau selectați, educați și instruiți adevărații spioni, numiți „cercetași”. Doar aceștia din urmă erau trimiși în străinătate. Eu însumi am fost acolo înainte de a fi repartizat în Franța pentru a mă infiltra în ENA.
La sfârșitul acestui an de studiu, instructorii l-au declarat „inapt”, deoarece l-au considerat incapabil să evalueze corect deciziile pe care le lua și consecințele acestora pentru el și pentru KGB. Prin urmare, a fost trimis înapoi la Leningrad, înainte de a fi promovat în RDG (Republica Democrată Germană, fosta Germania de Est - n.r.), unde a fost ofițer de legătură într-un oraș de provincie. Pentru noi, spionii KGB-ului, era o slujbă inutilă”, a declarat fostul KGB-ist, într-un interviu oferit Le Figaro.
Cum l-a ajutat stagiul KGB pe Putin în politică
Serghei Jirnov a arătat că locotenentul-colonel Putin de la acea vreme își atinsese pragul de îndemânare, iar experții în informații nu s-au înșelat. De ce nu a fost înlăturat din cadre la acel moment, când KGB avea 420.000 de ofițeri și „chiar și un element mediocru putea să facă carieră”, potrivit fostului KGB-ist?
Rămâne, probabil, o întrebare fără răspuns. Cert este că „acest stagiu în KGB a jucat un rol major pentru viitorul său politic: acolo s-a format garda apropiată care îl va însoți până la puterea supremă (printr-un extraordinar concurs de împrejurări și o întâmplare insolentă) și care și-a adjudecat cele mai bune locuri, și anume cele mai suculente: informații, logistică, mari companii de stat etc”, a spus Serghei Jirnov.
Întrebat cu cine ia Vladimir Putin actualele decizii, având în vedere că impresia publică este că președintele rus este din ce în ce mai izolat, fostul coleg al liderului de la Kremlin a recunoscut că, „într-adevăr, el (Vladimir Putin - n.r.) s-a schimbat foarte mult, creând un vid în jurul persoanei sale”.
„A devenit paranoic, cu tendințe psihopatice”
„La început, soția sa l-a ascultat, dar când a înțeles că sfaturile sale au rămas literă moartă, a cerut și a obținut divorțul. În primul cerc (non-familial), se aflau mai ales vechii săi camarazi de la „Cooperativa Le Lac” (Ozero, în rusă). O jumătate de duzină de foști kagebisti din Leningrad cu care și-a construit averea în anii 1990.
Ozero este o SCI care a gestionat achiziționarea dacilor lor de lux în zona Sankt Petersburg. Când Vladimir Putin s-a mutat la Kremlin în 1999, ei l-au urmat și au lansat o ofertă publică de preluare a Rusiei. Ozero a înlocuit efectiv vechiul Politburo. Cu excepția faptului că, și orice s-ar crede despre regimul sovietic, acest Politburo a fost ales de membrii de partid și s-a bucurat de o formă de legitimitate legală. Douăzeci de ani mai târziu, așa cum ar spune Alexandre Dumas, protagoniștii au îmbătrânit și vremurile s-au schimbat.
Serghei Jirnov, despre sinuciderea politică a Rusiei
Astăzi, el este singur și nu ascultă pe nimeni. Nici măcar FSB-ul (succesorul KGB-ului), care oricum nu-i furnizează decât rapoarte trunchiate care îi alimentează fanteziile. Este o derivă stalinistă. Nu poți spune că este nebun, ar fi inexact și jignitor. Dar a devenit paranoic, cu tendințe psihopatice. Se pare că COVID-19 și izolarea i-au accentuat singurătatea voluntară. Modul său de funcționare este ciudat. Urăște reuniunile, pentru că acestea reunesc mai multe persoane și, prin urmare, mai mulți martori. Cum urăște să ia decizii și nu vrea să se știe, preferă să se întâlnească cu oamenii față în față și unul după altul. Pentru fiecare proiect, el spune „da” și în cele din urmă (nu fără a tergiversa mult timp) alege doar unul, dar nu neapărat pe o bază logică.
Într-adevăr, el folosește vechea tehnică a oricărui autocrat dornic să dureze: divide et impera. Chiar dacă asta înseamnă să numească idioți în posturi de răspundere. Putem vedea acest lucru astăzi pe teren cu gravele disfuncționalități care afectează armata rusă în Ucraina. Cu toate acestea, el persistă și semnează, mergând până la a agita spectrul armelor nucleare. Această grabă înverșunată este îngrijorătoare. Aproape că am impresia că a ales să se sinucidă din punct de vedere politic și economic”, a declarat fostul KGB-ist Serghei Jirnov.