Un fost inginer chinez a fost condamnat la închisoare pentru că a furat informații confidențiale de la americani: Și-a trădat angajatorul
- Dosofteea Lainici
- 5 ianuarie 2023, 07:23
Un fost inginer a fost condamnat la doi ani de închisoare în Statele Unite ale Americii pentru că ar fi furat informații confidențiale pentru guvernul Chinei. Xiaoqing Zheng, care a lucrat ca inginer specializat în tehnologia de etanșare a turbinelor la GE Power din Schenectady, New York, a furat informații legate de tehnologiile turbinelor GE, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.
Zheng, în vârstă de 59 de ani, care a lucrat pentru GE între 2008 și 2018, a fost condamnat în martie pentru o acuzație de spionaj economic în urma unui proces de patru săptămâni. Procurorul general adjunct, Matthew G Olsen, a spus că acest caz este un exemplu de „spionaj economic individual”.
„Zheng și-a exploatat poziția, și-a trădat angajatorul și a conspirat cu guvernul Chinei pentru a fura tehnologia inovatoare a Statelor Unite ale Americii”, a spus Olsen. „Departamentul de Justiție îi va trage la răspundere pe cei care ne amenință securitatea națională prin furtul secretelor comerciale în numele unei puteri străine”.
Oficialii americani au descris guvernul chinez drept cea mai mare amenințare la adresa securității naționale și economice a țării, directorul FBI, Christopher Wray, avertizând că Beijingul încearcă să fure tehnologie prin „orice mijloace”.
Acuzații împotriva Chinei
Beijingul a negat faptul că a desfășurat spionaj economic în SUA, descriind astfel de acuzații drept „calomnioase”. În noiembrie, o instanță din Ohio a condamnat un cetățean chinez la 20 de ani de închisoare pentru furtul informațiilor de la mai multe companii aerospațiale, inclusiv GE Aviation.
Eforturile procurorilor americani de a urmări presupusul furt de informații comerciale de către China au generat controverse din cauza acuzațiilor de exagerare și profilare rasială. În februarie, DOJ a anunțat că va pune capăt inițiativei care vizează presupusul spionaj economic, în urma unui număr de achitări și procese care au implicat cadre universitare de origine chineză, potrivit AlJazeera.