Un fost gardian face acuzații grave: „Mâncarea din penitenciar se fură cu tomberonul”

Un fost gardian face acuzații grave: „Mâncarea din penitenciar se fură cu tomberonul”

Un fost gardian de la Penitenciarul Timișoara a dezvăluit, pentru EVZ, metodele prin care colegii furau carnea și produsele alimentare destinate condamnaților.

Ion Chichere, fost gardian la Penitenciarul Timișoara între 1990 și 2002, a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, faptul că o bună parte din mâncarea din penitenciare este „vămuită” de gardieni.

Mâncarea este ascunsă fie în tomberonul de gunoi, fie în mașinile închisorii. În schimb, reprezentanții Penitenciarului Timișoara neau comunicat că totul este o invenție și astfel de fapte nu au loc. Cert este că Ion Chichere a făcut plângeri penale, cauza fiind cercetată de Parchetul Judecătoriei Timișoara.

Strategia

Totul începea, conform relatării lui Chichere, la magazie. „Într-un tomberon de gunoi se punea un sac mare de nylon, plin cu alimente: 20-25 de kg carne, 20-30 de sticle de 0,5 litri de ulei, 6-8 calupuri de brânză a câte 2 kg bucata, orez, cartofi etc”.

Apoi, gardienii alegeau doi condamnați - care primeau aprobarea de a mătura curtea - „care împingeau tomberonul prin curte”. Regia era cerută de faptul că sunt camere de supraveghere în cele două curți interioare ale penitenciarului. Tomberonul era împins până când se ieșea din penitenciar, în parcarea exterioară.

Acolo, „un deținut se apuca să măture, iar celălalt ajuta la scoaterea sacului cu alimente din tomberon, că era greu. Sacul îl băgau în portbagajul mașinii cadrelor, strategic parcată”, continuă fostul gardian.

Metoda „duba”

A două metodă prin care se scoteau produse alimentare din închisoare pornea din garajul pușcăriei, conform dezvăluirilor lui Chichere.

Dacă cu tomberonul se fura carnea, cu mașinile oficiale ale penitenciarului se luau sacii cu legume.

„În garajul unității, în dulapul șoferilor, am găsit depozitați saci plini cu fasole, orez, deci se fura cu ajutorul mașinilor. Asta pentru că mașinile ANP sunt exceptate de la controlul justificativ al materialelor pe timpul transportului”, povestește sigur pe el fostul gardian Ion Chichere.

Sesizarea unui gardian sancționat de șefi

De partea cealaltă, reprezentanții penitenciarului din Timișoara au ținut să nege toate aceste informații oferite de fostul gardian. „Este adăvărat că acesta a lucrat la noi până în 2002. În perioda când a fost angajat al unității acesta a fost sancționat de mai multe ori. Motivul principal al acestor abateri stătea la baza nerespectării unor ordine primite de la superiori”, ne-a transmis Magdalena Radu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Timișoara. Comandantul Ioan Băla (foto) nu a putut fi contactat pentru a răspunde la acuzațiile aduse de Ion Chichere. Cu toate acestea, Magdalena Radu ne-a precizat că Băla nu a avut niciun conflict personal cu fostul gardian și că acesta nu înțelege acuzațiile aduse de fostul subordonat.

Procurorii au fost sesizați

Chichere a sesizat anchetatorii din Timișoara despre aceste fapte la mijlocul anului trecut. El i-a indicat ca inițiatori ai acestor metode prin care se umbla la mâncarea deținuților pe: Ioan Băla - actualul comandant al Penitenciarul din Timișoara, Petru Cosur – ofițer de serviciu, Dumitru Danieluc - șef de schimb, Ștefan Gîngă – magazioner, Sorin Secoșan - șef post control. Acesta ne-a mai explicat că a ales să facă plângerea penală la un deceniu după ce a fost martor la fapte, pentru că nu a avut încredere în foștii procurori. În urma sesizărilor penale făcute de Chichere, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a decis să respingă acuzațiile împotriva lui Bâlă, pe motiv că faptele sunt perimate și disjungerea cauzei, către Parchetul Judecătoriei Timișoara, cu „privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și gestiune frauduloasă privind pe Petru Cosur, Dumitru Danieluc și Ștefan Gângă”.