Un fost DIRECTOR în MAI și un alt cetățean ROMÂN, judecați în SUA pentru că au încercat să vândă arme TERORIȘTILOR

Un fost DIRECTOR în MAI și un alt cetățean ROMÂN, judecați în SUA pentru că au încercat să vândă arme TERORIȘTILOR

Doi oameni de afaceri din România și un politician din Italia sunt judecați în Statele Unite ale Americii după ce au încercat să vândă lansatoare de rachete și puști AK-27 teroriștilor din Columbia. Ei au apărut în fața instanței luni la New York.

Cristian Vintilă, fost director general în Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din cadrul MAI, Virgil Flaviu Georgescu – fost angjat gurnevamental – și Massiomo Ronagnoli, sunt acuzați că au vrut să vândă arme ce aveau o valoare de 17 milioane de dolari. Cumpărătorii erau membri gherilei columbiene FARC.

Totuși, Georgescu spune că acționat pentru CIA. Declarația acestuia este contrazisă de procurorul federal însărcinat cu dosarul, Ilan Graff.

”Să discutăm despre aceasta investigație solitară în care te-ai implicat”, i-a spus Graff în instanță românului. El a evocat transcriptul unei conversații vagi ținută de conaționalul nostru cu un operator al serviciului american de la o linie telefonică. ”Poți să îmi arăți unde (...) îți spune să faci rost de un furnizor de arme din Rusia?”, a mai întrebat magistratul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Gerogescu s-a apărat, spunând că tot ce a făcut a fotst ”pentru Guvernul Statelor Unite și pentru oamenii dina ceastă țară”.

Un jurat, care a făcut parte dintre cei respinși în timpul audierilor, a spus pentru CNN că acest caz i se pare incredibil și se întreabă dacă românul a greșit prin implicarea într-o astfel de misiune fără să i se ceară sau dacă folosește discuțiile telefonice cu CIA drept un alibi pentru afacerea cu arme.

Cei doi români, Cristian Vintilă și Virgil Flaviu Gerogescu, au fost arestați la sfârșitul anului 2014 în Muntenegru de poliția locală. Atunci, ei se pregăteau să încheie o tranzacție cu arme, inclusiv lansatoare de rachete și baterii anti-aeriene.

Armele care urmau să fie tranzacționate atunci urmau să ajungă la rebelii FARC și să fie folosite inclusiv împotriva forțelor de luptă americane.

În acest caz au participat oficialii DEA, dar și agenți din cadrul DIICOT, SRI și ai Poliției Române.