Un fost angajat CIA a fost condamnat pentru unul dintre cele mai ruşinoase şi dăunătoare acte de spionaj din istoria Americii

Spion Sursa foto: Arhivă EVZ

Un fost inginer software al Agenției Centrale de Informații (CIA) a fost condamnat miercuri la New York pentru că a transmis, în anul 2017, către organizația Wikileaks instrumente de spionaj cibernetic aparţinând agenţiei americane de informaţii. Autoritățile au denunțat cu fermitate această scurgere masivă de informații.

Fostul angajat al CIA, Joshua Schulte, în vârstă de 33 de ani a fost condamnat pentru scurgerea intenționată de instrumente, iar procurorul federal din New York, Damian Williams, a precizat într-un comunicat că „a fost condamnat pentru unul dintre cele mai ruşinoase şi dăunătoare acte de spionaj din istoria Americii”.

În 2016, în timp ce lucra pentru o unitate de elită specializată în spionaj cibernetic, Joshua Schulte a început să creeze colecţia „Vault 7”, instrumente de hacking, malware (un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el), viruşi și cai troieni.

WikiLeaks a început să publice cele 8.761 de documente în martie 2017, afectând foarte mult agenţia de informații. Le-au oferit astfel hackerilor profesionişti şi amatori din întreaga lume aceleaşi instrumente ca ale spionilor americani.

„Sursa doreşte să lanseze o dezbatere publică privind securitatea, crearea, utilizarea, proliferarea şi controlul democratic al armelor cibernetice”, a spus atunci organizația WikiLeaks.

Procurorii consideră însă, că Joshua Schulte a vrut să se răzbune pe CIA a cărei conducere a acuzat-o că nu l-a susţinut în conflictele cu colegii.

După cel de-al doilea proces şi cele patru zile de deliberări, juriul l-a găsit vinovat miercuri de opt capete de acuzare de spionaj şi unul pentru că a minţit FBI-ul. Pedeapsa va fi fixată la o dată ulterioară, potrivit Agerpres.

Data de sentință nu a fost stabilită, deoarece Schulte încă așteaptă să fie judecat sub acuzația de deținere și transport de pornografie infantilă. El a pledat nevinovat pentru această acuzație.

Ce este Wikileaks

WikiLeaks a fost o organizație fondată cu scopul de a obține și disemina documente și date secrete pe teme de război, spionaj, corupție și altele. A publicat peste 10 milioane de documente și analize asociate.

Organizaţia a fost condusă Julian Assange și a devenit cunoscută pentru faptul că a publicat numeroase documente confidenţiale ale guvernului SUA şi al cărei slogan era „deschidem guvernele”, informează Agerpres. Statele Unite au acuzat organizația Wikileaks pentru că ar fi participat la un efort de hacking al computerelor armatei americane.