Dmitri Polianski, ambasadorul-adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, a declarat că, în opinia sa, diplomația britanică nu are rezultate cu care să se poată lăuda. El a mai susținut că Occidentul exagerează cu privire la numărul soldaților trimiși de Rusia la granița cu Ucraina.
Un înalt diplomat rus la Naţiunile Unite a lansat critici foarte dure la adresa diplomaţiei britanice, pe care o consideră că nu esre "bună de nimic", înaintea unei convorbiri programate să aibă loc miercuri între premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele rus Vladimir Putin asupra crizei ucrainene, informează AFP, citată de Agerpres.
„Este loc întotdeauna pentru diplomaţie, însă, sincer, nu avem încredere în diplomaţia britanică. În timpul ultimilor ani, diplomaţia britanică a dovedit, în opinia mea, că nu este bună de nimic. Nu vreau câtuşi de puţin să jignesc pe nimeni, mai ales pe bunii mei prieteni diplomaţi britanici, însă, serios acum, nu există rezultate cu care să se poată lăuda", a declarat Dmitri Polianski, ambasadorul-adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, într-un interviu pentru Sky News.
Relaţiile dintre Londra şi Moscova s-au răcit mult după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Anglia, în 2018. Rusia a dezminţit orice implicare, însă acest caz a dus la o gravă criză diplomatică între cele două ţări.
Boris Johnson crede că un atac al Rusiei este iminent
Referitor la Ucraina, Boris Johnson a afirmat marţi, în timpul unei deplasări la Kiev că există "un pericol clar şi iminent" de intervenţie militară a Rusiei, care a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la frontiera cu această ţară. Johnson a îndemnat Moscova "să facă un pas înapoi", avertizând că o invazie ar constitui "un dezastru pentru Rusia şi pentru întreaga lume".
Londra a cerut de mai multe ori Moscovei să adopte calea diplomatică, apel pe care Boris Johnson ar urma să-l reia în timpul discuţiei sale telefonice cu Vladimir Putin.
Rușii spun că Occidentul exagerează
Potrivit lui Dmitri Polianski, ţările occidentale exagerează numărul de militari ruşi desfăşuraţi la frontiera cu Ucraina. „Acum, se vorbeşte deja de 130.000, în timp ce mai ieri erau 100.000. Nu ştiu de unde scot ei cifrele astea şi nu am niciun fel de încredere în datele serviciilor de informaţii americane şi britanice“, a declarat el la Sky News.
Vladimir Putin şi-a exprimat marţi speranţa că Occidentul şi Rusia vor găsi "o soluţie" la criza lor, dar a acuzat în acelaşi timp Washingtonul că foloseşte Ucraina drept instrument pentru a atrage Moscova într-un "conflict armat".