Un diplomat american ațâță focul care duce la Războiul pentru Independența României

Un diplomat american ațâță focul care duce la Războiul pentru Independența României

În lungul drum spre post, l-a întâlnit pe Turgheniev la Baden-Baden, care i-a dat o scrisoare de recomandare către Lev Nicolaevici Tolstoi, impresionat de calitățile tânărului scriitor și diplomat american.

În 1868 Eugene Schuyler a făcut prima sa călătorie în Asia Centrală, în timpul operațiunilor militare rusești din zonă, care au ocupat Hanatul de Buhara și înaintau spre Samarkand.

În același an, Eugene Schuyler o fost oaspetele lui Lev Tolstoi, în perioada în care acesta termina de scris romanul Război și Pace.

Cei doi au mers împreună la vânătoare iar mai tânărul oaspete și-a ajutat gazda la rearanjarea vastei biblioteci personale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tolstoi era interesat de educația publică în Statele Unite, cerându-i oaspetelui său să îi procure manuale școlare.

În schimb, scriitorul rus a fost de acord ca mai tânărul său confrate american să traducă în limba engleză romanul său Cazacii.

Anul următor, în 1869, Eugene Schuyler a fost înlocuit cu un diplomat numit politic de noua administrație a președintelui Ulysses Grant, obținând totuși postul de consul la Tallin (numit pe atunci Reval).

În noiembrie 1869 a fost numit și noul ambasador american în Rusia Andrew Curtin, care a fost impresionat de însușirile personale și cunoașterea profundă a spațiului dovedite de Eugene Schuyler și l-a transferat pe acesta la Legația SUA din Sankt Petersburg, în funcția de secretar de legație, post pe care l-a ocupat până în 1876.

Eugene Schuyler a reușit să își îndeplinească sarcinile diplomatice obișnuite, în plus continuând să studieze asiduu, să scrie și să călătorească prin Imperiul Rus. A început să editeze o biografie a lui Petru cel Mare și a devenit un invitat obișnuit la reuniunile Societății Geografice Ruse din Sankt Petersburg.

În Asia Centrală

În 1873 a fost printre primii străini invitați să viziteze noile teritorii anexate de ruși în Asia Centrală, întreprinzând o lungă călătorie de 8 luni prin cele mai importante orașe istorice de pe teritoriul de astăzi al statelor Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, revenind la Sankt Petersburg prin Siberia și Munții Urali.