Un cutremur în Marea Neagră ar putea avea efecte dezastruoase în România. Pericolul care pândește din adâncuri

Marea Neagră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un cutremur puternic în Marea Neagră ar putea duce la o catastrofă în România. Acum mai bine de 100 de ani, mai multe localități au fost rase de pe fața pământului. Dezastrul s-ar putea repeta, iar specialiștii spun că pericolul ar fi acum și mai mare.

Un cutremur major în Marea Neagră ar putea avea efecte dezastruoase și în România, în Dobogea de Sud. Zona are un nivel ridicat de seismicitate având în prezent 117 focare. 88% dintre cutremurele înregistrate la noi în țară au avut loc în această zonă.

Cei mai devastator seism s-a produs aici în 1901 și a ras practic de pe fața pământului mai multe sate de la malul Mării Negre, după ce a provocat un tsunami uriaș.

Pericol uriaș

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Național de Fizică a Pământului, spune că o astfel de catastrofă s-au putea repeta oricând în această zonă. Pericolul este acum și mai mare, deoarece în Marea Neagră există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric.

„Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand să ia un lighean şi să agite mâna în apă, să vadă ce valuri apar“, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Nu valurile seismice ar fi marea problemă, ci gazele care ar ieși la suprafață. „Ar fi un pericol mai mare decât un val de tsunami. În Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până la adâncimi mari există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric“, a mai spus Gheorghe Mărmureanu, potrivit realitatea.net.

Urmările seismului din Turcia

Turcia a fost lovită luni de două cutremure devastoare. Peste 2.300 de oameni și-au pierdut viața, iar pagubele sunt uriașe. Și în România au avut loc mai multe cutremure după cele înregistrate în Turcia.

„Situația din România e simplă, deoarece cutremurele, care au apărut la noi în țară, după cel din Turcia, sunt de suprafață. Pot fi legate de cel din Turcia. Undele seismice generate au fost suficient de puternice ca să declanșeze cutremure mici în România. O altă explicație ar putea fi că seismele din țara noastră au apărut întâmplător. România nu se află pe acea falie tectonică unde s-au produs cutremurele din Turcia”, a explicat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, potrivit romaniatv.net.