Erdogan: cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939. Numărul morților din Turcia

Erdogan: cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939. Numărul morților din Turcia Erdogan. Sursa foto: Alexander Demianchuk, TASS

După ce Turcia a fost zguduită de mai multe cutremure puternice, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că este cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan. El a anunțat și numărul morților și al victimelor.

Update

Turcia a avut parte de cele mai puternice cutremure din ultimele opt decenii, a declarat luni preşedintele Recep Tayyip Erdogan. 1.498 de persoane au murit şi peste 8.300 au fost grav rănite. „Astăzi la ora 4.17, am fost afectaţi de cel mai mare dezastru de la cutremurul produs în 1939 în Erzincan”, a afirmat Recep Erdogan, potrivit Mediafax.

Egiptul și Arabia Saudită și-au exprimat, luni, sincerele condoleanțe pentru victimele cutremurului. În același timp, Ministerul egiptean al Afacerilor Externe a oferit Siriei asistență pentru a face față efectelor devastatoare ale cutremurului și a urat în același timp însănătoșire rapidă celor răniți.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe saudit a anunțat că va urmări îndeaproape situația din Siria, exprimându-și solidaritatea simpatia și condoleanțe pentru familiile celor care au murit.

Peste 320 de morți și 1.000 de răniți

Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, numărul morților din cauza cutremurului s-a ridicat la 326 de morți și 1042 de răniți în provinciile Lattakia, Alep, Hama și Tartous.

În același timp, ministrul adjunct al Sănătății, Ahmad Damiriah, a spus că medicamente, materiale chirurgicale au fost trimise în regiunile afectate, împreună cu convoaie militare de de la direcțiile de sănătate din Damasc, Damasc Countryside, Quneitra, Homs și Tartous până în provinciile Alep și Lattakia.

Acesta a mai adăugat că 28 de ambulanțe și șapte clinici mobile au fost trimise din Damasc și Damasc Countryside, Quneitra, Homs și Tartous pentru a sprijini Alep și Lattakia. Toate instituțiile sanitare publice și private sunt în alertă și încearcă să facă față numărului tot mai mare de răniți.

Dr. Damiriah a subliniat că gestionarea convoaielor medicale din provincii se realizează sub formă de ambulanțe și clinici mobile cu cadrele lor medicale, inclusiv rechizite, medicamente de urgență și chirurgicale.

Siturile arheologice, afectate de cutremur

Pe lângă dezastrul uman, rapoartele inițiale primite de Direcția Generală de Antichități și Muzee din unele provincii au indicat că au existat pagube semnificative și la mai multe situri arheologice.

Spre exemplu, castelul din Alep a suferit pagube minore și moderate, inclusiv căderea unor părți ale morii, apariția de crăpături și căderea unor părți din zidurile de apărare din nord-est. Cutremurul produs în această dimineață a avut o magnitudine de 7,8, iar la câteva ore distanță un seism de 7,5 a lovit din nou.