Alessandro Zanardi, fost pilot de Formula 1, în vârstă de 53 de ani, se zbate între viață și moarte. Fostul sportiv se află internat în stare foarte gravă la un spital din orașul Siena. Și asta în urma unui accident rutier petrecut pe când se afla pe bicicleta sa modificată pentru mâini.

Italianul a fost supus vineri seară unei intervenții chirurgicale foarte complicate, la cap, după cum au anunțat oficialii spitalului Santa Maria alle Scotte. Conform agenției ANSA, Alessandro Zanardi a fost lovit de un campion pe autostradă în apropiere de Pienza, la sud-est de Siena.

Este al doilea mare ghinion din viața fostului pilot din „Marele Circ”. În 2001, după un accident suferit într-o cursă din Champ Car în Germania, și-a pierdut ambele picioare. În ciuda tragediei, Zanardi nu a renunțat la sport și a devenit cvadruplu campion paralimpic la ciclism.

Vineri, Zanardi a primit numeroase mesaje de încurajare pe rețelele de socializare. Premierul Italiei, Giuseppe Conti, a scris că întreaga țară este cu gândul la el și așteaptă să câștige și această bătălie vitală: „Nu ai renunţat niciodată şi cu forţa ta extraordinară ai depăşit mii de dificultăţi. Hai Alex Zanardi, nu te da bătut. Toată Italia luptă cu tine”.

„Sunt neliniştit şi mă tem pentru Alex Zanardi, îmi ţin respiraţia. Sunt fanul lui, sunt prietenul lui. Faceţi ce fac şi eu, mă rog pentru acest om minunat”, a transmis și fostul mare pilot Mario Andretti.

Zanardi a participat în Formula 1 în perioada 1991 – 1999 și a condus pentru echipele Jordan, Minardi, Lotus sau Williams, luând startul în 41 de curse. A participat în spectaculoasa competiție automobilistică împotriva unor legende ca Ayrton Senna, Nigel Mansell, Michael Schumacher sau David Coulthard.

De-a lungul carierei sportive, a reușit să cucerească două titluri de campion al Champ Car (actuala IndyCar) în Statele Unite ale Americii, în anii 1997 şi 1998.