Un bărbat trebuie să o despăgubească pe fosta soție cu 88.000 de euro

Un bărbat trebuie să o despăgubească pe fosta soție cu 88.000 de euro Sursa foto: Dreamstime.com

Un tribunal din Pontevedra, Spania, a decis că un bărbat trebuie să îi plătească fostei sale soții 88.025 de euro. Suma reprezintă o compensație pentru munca de gospodină depusă de soție în cei 26 de ani de căsătorie.

Cuplul s-a căsătorit în 1996

Cuplul s-a căsătorit în 1996 și a divorțat în 2022. În tot acest timp, soția a lucrat în afara casei familiei doar un total de 205 zile.

Ea și-a dedicat timpul creșterii singurei lor fiice și menținerii ordinii în gospodărie. După separarea lor, soțul a rămas în casa familiei, care fusese plătită de mult timp.

Ea a trebuit să plece și să își închirieze propria locuință. De asemenea, a trebuit să își găsească imediat un loc de muncă pentru a se putea întreține.

Ne puteți urmări și pe Google News

proces, Spania

Cei 26 de ani îi vor aduce o pensie foarte mică

Pentru că și-a petrecut 26 de ani din viață lucrând doar acasă, ea va avea probabil dreptul la o pensie foarte mică. Spre deosebire, soțul ei și-a dedicat viața carierei profesionale. Acum, femeia cere despăgubiri pentru toți anii de muncă în gospodărie.

O hotărâre inițială a stabilit ca suma despăgubirilor să ajungă la 20.000 de euro. Decizia a fost însă atacată cu recurs de ambele părți implicate.

Soțul a fost de acord să îi plătească fostei soții pentru toată munca depusă în timpul căsătoriei, dar a dorit o reducere a sumei cu 60.000 de euro.

proces în Spania, soție

Fosta soție, pe de altă parte, a cerut o creștere a sumei compensatorii la 183.629,36 euro

Fosta soție susține că a lucrat din 1989 până la un an după ce s-a căsătorit cu fostul ei soț. În acel moment a devenit casnică, iar bărbatul a continuat să lucreze și să asigure financiar familia. Acest dezechilibru economic are un impact enorm asupra ei acum, după încheierea căsătoriei, deoarece a fost nevoită să își găsească un loc de muncă pentru a se întreține, lăsându-i puțin timp pentru a avansa pe scara ierarhică.

Bărbatul contestă diferențele economice invocate de fosta sa soție, susținând că ea are acum un loc de muncă pentru a se întreține singură, fără a avea povara îngrijirii unui copil, întrucât fiica lor este majoră și nu locuiește cu ea. Mai mult, el spune că amândoi „au contribuit la susținerea poverilor căsătoriei" și că nu se justifică faptul că trebuie să îl remunereze pe unul dintre ei ca angajat cu normă întreagă.

Tribunalul Provincial din Pontevedra a decis ca indemnizația inițială de 120.000 de euro să fie redusă la 88.025 de euro, iar soțul să îi plătească fostei soții și o pensie de 350 de euro pe lună timp de trei ani, actualizată anual în funcție de indicele național de inflație. Decizia poate fi atacată de oricare dintre părți la Curtea Supremă.

Astfel de cazuri au devenit tot mai frecvente în Europa în ultimii ani. Anul trecut, o altă instanță spaniolă a obligat un bărbat să îi plătească fostei sale soții 204.000 de euro pentru 25 de ani de muncă în gospodărie, iar în 2021, un portughez a fost obligat să îi plătească fostei sale soții 72.000 de dolari pentru munca neplătită a acesteia în timpul unei căsnicii de 30 de ani.