Un bărbat de 35 de ani și-a rupt cel mai tare os din corp în timp ce tușea. Povestea pacientului Ye
- Dosofteea Lainici
- 15 iunie 2024, 14:49
Deși majoritatea oamenilor sunt de acord că femurul este cel mai dur sau al doilea cel mai dur os din corpul uman, se spune că un bărbat de 35 de ani din China și-ar fi rupt unul pur și simplu tușind.
Recent, cadrele medicale de la al doilea spital popular din provincia chineză Fujian au dezvăluit povestea uimitoare a domnului Ye, un bărbat de 35 de ani, care și-a rupt femurul în timpul unei crize de tuse. Bărbații din categoria de vârstă a lui Ye suferă de obicei fracturi de femur în urma unor traumatisme grave, cum ar fi accidente de mașină sau căderi de la o înălțime considerabilă.
A simțit o durere ascuțită, după o criză de tuse
Cu toate acestea, Dong Zhong, directorul Departamentului de Ortopedie al spitalului, susține că incidentul neobișnuit s-a petrecut în timpul unei crize de tuse. Medicii au fost informați de domnul Ye că a simțit o durere ascuțită imediat după o tuse deosebit de productivă, dar acesta a respins-o ca pe o crampă. El nu s-a decis să primească îngrijiri medicale decât atunci când durerea a făcut imposibil mersul pe jos.
Deși povestea domnului Ye despre tuse nu avea sens și nu existau indicii că ar fi suferit vreo traumă fizică, o radiografie a arătat că acesta își rupsese femurul. Pe lângă faptul că l-au interogat pe pacient cu privire la starea sa generală de sănătate, la regimul alimentar și la stilul său de viață, Zhong și echipa sa au decis să cerceteze problema mai amănunțit. Au comandat, de asemenea, un test de densitate osoasă, ale cărui rezultate au fost îngrijorătoare. Chiar și pentru bărbații contemporani, sedentari, densitatea osoasă a lui Ye era comparabilă cu cea a unui bărbat de 80 de ani, ceea ce era neobișnuit.
Ye avea oasele fragile din cauza consumului de cocaină
Medicii au concluzionat că Ye avea doar oase extrem de fragile, ca urmare a obiceiurilor sale de consum de cocaină, a dietei proaste și a lipsei de exerciții fizice, după ce testele au arătat că nu avea nicio boală osoasă. Bărbatul în vârstă de 35 de ani le-a spus cadrelor medicale că, în esență, trecuse de la consumul de apă la cel de băuturi carbogazoase și zaharoase. Acesta a susținut că acest lucru i-a afectat capacitatea organismului său de a absorbi calciul și, în consecință, densitatea osoasă.
Potrivit doctorului Dong Zhong, acidul fosforic, care este prezent în băuturile pe bază de cola, se combină cu calciul găsit într-o dietă obișnuită pentru a forma fosfat de calciu odată ce intră în organism. Deoarece acesta din urmă este mai greu de absorbit de către organism, consumul regulat de acest tip de băuturi pe o perioadă îndelungată de timp poate avea efecte dăunătoare asupra densității osoase. Sursa: odditycentral.com.