Un bancher a renunțat la cetățenia rusească. Oleg Tinkov: Nu pot şi nu voi fi asociat cu o ţară fascistă

Un bancher a renunțat la cetățenia rusească. Oleg Tinkov: Nu pot şi nu voi fi asociat cu o ţară fascistă Sursa: Arhiva EVZ

Oleg Tinkov este printre puținii bogați ai Rusiei care au criticat în repetate rânduri invazia în Ucraina. El a decis să renunțe la cetățenie și îi îndeamnă și pe alți oameni de afaceri ruși să îi urmeze exemplul.

Oleg Tinkov a anunțat, într-o postare pe Instagram, că a renunțat la cetățenia rusă din cauza invaziei în Ucraina. Este unul dintre puținii magnați care au condamnat ferm războiului și acțiunile lui Vladimir Putin.

„Nu pot şi nu voi fi asociat cu o ţară fascistă care a început un război cu vecinul lor paşnic.Este o ruşine pentru mine să continui să deţin acest paşaport", a scris Oleg Tinkov pe Instagram.

Oleg Tinkov a fondat o bancă online care îi poartă numele. Aceasta a devenit una dintre cele mai mari din Rusia, cu un portofoliu de 20 de milioane de clienţi. O sursă independentă de ştiri din Rusia, Sota Vision, a postat pe Twitter o fotografie a certificatului lui Tinkov care arată că cetăţenia sa rusă a fost reziliată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îndemn pentru bogații Rusiei

Bancherul i-a îndemnat și pe alți bogați ai Rusiei să îi urmeze exemplul. El susține că Vladimir Putin trebuie învins. „Sper că mai mulţi oameni de afaceri ruşi proeminenţi mă vor urma, astfel încât să slăbească regimul lui Putin şi economia sa, iar acesta să fie în cele din urmă învins.

Urăsc Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toţi ruşii care sunt în mod clar împotriva acestui război nebunesc", a mai scris Oleg Tinkov. Între timp, postarea a fost eliminată de pe contul său de Instagram.

Lovit de sancțiuni

Oleg Tinkov locuieşte la Londra și este unul dintre oligarhii ruși sancționați de autoritățile britanice. Sancţiunile occidentale includ interdicţii de călătorie, îngheţarea activelor şi confiscarea de avioane şi iahturi. Puterea politică şi militară a preşedintelui Putin se bazează în mare măsură pe sprijinul miliardarilor, care s-au îmbogăţit prin intermediul conexiunilor de la Kremlin, potrivit news.ro.

Oleg Tinkov a fost diagnosticat cu leucemie în 2020 și a fost supus unui transplant de măduvă. Milairdarul a ținut să se întâlnească cu donatorul care i-a salvat viața.