Un avocat timișorean explică CUM POATE FI REDESCHIS dosarul Revoluției clasat de Parchetul ÎCCJ

Un avocat timișorean explică CUM POATE FI REDESCHIS dosarul Revoluției clasat de Parchetul ÎCCJ

Avocatul timișorean Florin Kovacs a apărat, în cariera sa, mai multe victime ale Revoluției din decembrie 1989. Pentru acestea a obținut despăgubiri și sancționarea făptașilor. Aproape că nu i-a venit să creadă faptul că dosarul a fost clasat. El le transmite însă victimelor și urmașilor morților și răniților la Revoluție, că situația nu e chiar disperată. Dosarul poate fi redeschis.

Există o anume birocrație care trebuie urmată, iar dacă autoritățile române nu vor să facă dreptate până la capăt, victimele acestei decizii se pot adresa Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului.  

”Soluția de clasare poate fi atacată la Procurorul General, care poate să o infirme sau nu, după caz. Termenul pentru acest demers este de 20 de  zile. În situația în care plângerea împotriva soluției este respinsă, părțile din dosar, victimele sau urmașii acestora, se pt adresa instanței de judectă, respectiv Înaltei Curți de Casație și Justiție, care poate dispune retrimiterea cauzei la procuror, în vederea completării cercetărilor, sau, dacă apreciază că sunt probe suficiente, poate dispune începerea judecății, plângerea părților vătămate ținând loc de rechizitoriu. Acest lucru îl pot face reprezentanții păriților vătămate sau reprezentanții asociațiilor victimelor revoluției care reprezintă victimele. În final, cetățenii sau asocațiile de revoluționari se pot adresa la CEDO, după epuizarea căilor interne, invocând lipsa unui proces echitabil în România”, a declarant avocatul Florin Kovacs.