„Un armistițiu de 20 de ani!” Când s-a încheiat de fapt Primul Război Mondial
- Luciana Popa
- 17 martie 2021, 15:15
Conflictele care au rămas nerezolvate odată cu armistițiul din 1918 sau cu tratatul din 1919 pot duce la concluzia că Primul Război Mondial nu s-a încheiat în 1918, pe 11 noiembrie, ora 11:00, scrie NationalInterest.
Primul Război Mondial s-a încheiat mai întâi odată cu încetarea ostilităților armate între puterile aflate în luptă. Adică la faimoasa „ora 11 a zilei de 11 a lunii a 11-a”, adică 11 noiembrie 1918. Dar sfârșitul oficial sau diplomatic al Marelui Război a venit mai târziu. Odată cu Tratatul de la Versailles, din 28 iunie 1919.
Reaprinderea conflictului în Rusia
Revoltele politice și ideologice care au cuprins Rusia cu cel puțin un deceniu înainte de Primul Război Mondial nu au încetat când noul guvern bolșevic a încheiat o pace separată cu Germania. Prin semnarea Tratatului de la Brest-Litovsk, în martie 1918, Rusia ieșind astfel din război.
Germania a facilitat întoarcerea în Rusia a lui Vladimir Ilici Lenin, liderul revoluționar bolșevic, pentru a încuraja tulburările civile și a scoate Rusia din Primul Război Mondial. Deși tactica germană a reușit, Revoluția Rusă a început la sfârșitul lui 1917, iar preluarea puterii de către bolșevici era în curs, ca parte a unui război civil. Conflict care nu s-a încheiat decât în 1922.
Sfârșitul Imperiului Colonial German
Mai mult, după încheierea ostilităților în 1918, imperiul colonial german a fost dezmembrat. În Pacificul de Sud, Noua Guinee germană, arhipelagul Bismarck și Nauru au intrat sub mandatul australian, în timp ce Samoa germană a fost cedată Noii Zeelande. Japonia a preluat controlul asupra grupurilor insulare Marshall, Caroline, Mariana și Palau, încurajând ambițiile imperialiste și teritoriale japoneze din regiune. Japonezii au stabilit instalații permanente și fortificații militare pe multe din aceste insule, care au devenit apoi scenele luptelor cu forțele americane, în al Doilea Război Mondial.
Versailles pentru Germania
După cum se știe, Tratatul de la Versailles a dat vina pe Germania pentru declanșaarea Marelui Război. Lăsând imperiul german fără teritorii europene bogate în resurse naturale. De asemenea, Tratatul de la Versailles a impus restricții severe armatei germane, obligând guvernul german slab să plătească milioane de dolari în reparații de război. Între anii 1920 și 1930, Germania a fost devastată de tulburări civile și politice.
Astfel, Hitler și partidul său nazist au profitat de ceea ce considerau a fi nedreptățile Tratatului de la Versailles pentru a galvaniza fervoarea naționalistă germană. Hitler a condus națiunea germană în cel de-al Doilea Război Mondial. Sau, cum pretind unii istorici, în ceea ce a fost de fapt o continuare a Marelui Război. Considerând inevitabilă această serie de evenimente din cauza unor probleme nerezolvate între națiuni, se poate afirma că Primul Război Mondial nu s-a încheiat până în 1945, când Hitler a fost învins în Europa. Iar Japonia Imperială a fost supusă în Pacific.
Aceasta nu este pace. Este un armistițiu de 20 de ani”
Mareșalul francez Ferdinand Foch a sintetizat cel mai bine mediul politic din preeajma Tratatului de la Versailles, spunând: „Aceasta nu este pace. Este un armistițiu de 20 de ani.” Foch și-a ratat predicția cu doar două luni. Tancurile și trupele germane au străbătut frontiera poloneză, pornind al Doilea Război Mondial, la 1 septembrie 1939, adică la aproximativ 19 ani și 10 luni după semnarea tratatului.
Prin prisma istoriei, o perspectivă extinsă este provocatoare. În 1945, Germania a fost împărțită, iar relațiile dintre fostele națiuni aliate au devenit fracturate și polarizate, dând naștere Războiului Rece, timp de o jumătate de secol. O epocă de rivalitate politică și ideologică fără precedent între Statele Unite și Marea Britanie, pe de o parte și Uniunea Sovietică, pe de altă parte. Națiunile rivale au purtat războaie de împuternicire și au exercitat o influență globală extraordinară în această perioadă.