Un arhipelag din Pacific cu 48 de locuitori a legalizat căsătoriile gay. Dar nu are nici un homosexual!
- Radu Pădure
- 23 iunie 2015, 12:37
Arhipelagul insulelor Pitcairn a legalizat căsătoriile homosexuale luna trecută. De notat că în arhipelagul, celebru din filmul „Revolta de pe Bounty, nu există nici un homosexual.
Pe 5 mai 2015, o ordonanță a guvernatorului celor patru insule paradisiace din Pacificul de Sud a declarat legală căsătoria între homosexuali.
Informația este cu atât mai surprinzătoare cu cât nici unul dintre cei 48 de locuitori de pe teritoriul de 47 de kilometri pătrați nu este homosexual, scrie Le Figaro.
Pitcairn este un loc devenit celebru din cartea și filmul „Revolta de pe Bounty”.
În 1789, corabia Bounty acostează în Tahiti pentru a lua răsaduri de arbori de pâine pentru a-i duce în Marea Britanie.
Însă vasul Royal Navy este obligat să rămână aici timp ce cinci luni, din cauza vânturilor nefavorabile. Echipajul își face legături strânse cu populația băștinașă și se adaptează viații locale atât de bine încât mulți nu mai vor să plece.
Bounty ridică în sfârșit ancora, însă perspectiva câtorva luni petrecute pe o mare periculoasă, în comparație cu viața de huzur de pe insule, și tensiunile crescânde dintre echipaj și căpitanul William Blight duc la o revoltă.
Pentru a se evita vărsarea de sânge căpitanul și optsprezece marinari sunt îmbarcați pe o șalupă, care ajunge pe insulele Pitcairn pe 15 ianuarie 1790.
Arhipelagul este anexat apoi de Marea Britanie în 1902 și de atunci beneficiază de statului de „Teritoriu de peste mări” depinzând de Regatul Unit.
Astfel, insulele beneficiază de autonomie și sunt plasate sub autoritatea unui guvernator colonial, sarcină îndeplinită din anii 1970 de înaltul comisar al Noii Zeelande.
Din 1999, odată cu apariția „Judicature Ordinance 1999”, Pitcairn a fost îndemnată să respecte totalitatea legilor britanice, așadar inclusiv cea din 17 iulie 2013, care legalizează căsătoriile homosexuale.
La sugestia guvernatorului din Auckland, Kevin Lynch, autoritățile locale s-au reunit pe 5 mai și au avizat dreptul persoanelor de același sex de a se căsători pe teritoriul insulelor.
Rodney Cromme, directorul național al organizației LGBT Australian Marriage Equality, a declarat pentru AP:
„Chiar dacă acum nu sunt cupluri homosexuale pe insule, unii dintre cei care au părăsit Pitcairn cu ani în urmă ar putea săs e întoarcă pe pământul natal pentru a se căsători. În plus, cuplurile homosexuale, mai ales asutralienii care nu se pot căsători la ei acasă, s-ar putea hotărî să-și celebreze unirea în acest loc romantic.”
O fi locul romantic, însă și foarte greu de ajuns până la el: îndrăgostiții care ar dori să-și unească destinele ar trebui să străbată pe ape, din Auckland până în Pitcairn, nu mai puțin de 5000 de kilometri!