Un arhimandrit - blogger sare la gâtul Patriarhiei

Un arhimandrit - blogger sare la gâtul Patriarhiei

Best sellerul mondial "Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului", al lui Klaus Kenneth, provoacă dispute în România.

Mult timp am crezut că cei mai periculoşi duşmani ai Bisericii se află în afara ei. Ei bine, m-am înşelat! Un predicator celebru, Klaus Kenneth, face furori în România. Autorul cărţii "Două milioane de kilometri în căutarea Adevărului" a ajuns la credinţă după ce a experimentat marxismul, yoga, budismul etc., dar şi cele mai teribile vicii.

Faimos în toată lumea, Klaus a produs o vie emoţie peste tot în ţară. Cine credeţi că a sărit la gâtul lui şi al lui Romeo Petraşciuc (editura Agnos), unul dintre cei mai buni editori din ţară? Stareţul Mânăstirii Antim, Pr. Mihail Stanciu.

Smerenie on-line

Ne puteți urmări și pe Google News

Recunosc că l-am taxat destul de dur pe părinte, într-un articol: "Ispita stareţului blogger". Între timp a şi fost schimbat din stăreţie. Era vorba de neascultare sau cine ştie ce motive.

Pater Mihail a susţinut, fără binecuvântare, că cipurile sunt "bomboane otrăvite... ale călăilor din fruntea ţării". A scris despre smerenie, dar s-a luat la harţă cu alţi ortodocşi, cei de stil vechi, cu "stiliştii".

Vedetismul părintelui supermega- unicul ortodox nu s-a oprit aici. Pe blogul său continuă să atace pe toată lumea - contestând chiar ierarhia ortodoxă! - ca un cinstit şi cuvios părinte!

Astăzi publicăm fragmente din răspunsul domnului Romeo Petraşciuc, fin teolog şi coordonatorul editurii Agnos, unde apar lucrările lui Klaus Kenneth.

Ascultare de călugăr

"De curând, Părintele Mihail Stanciu, fost stareţ al Mănăstirii Antim din Bucureşti - şi blogger în cea mai mare parte a timpului -, în stilul său caracteristic de a-şi da cu părerea despre orice mişcă în Biserica Ortodoxă, a mai bifat un subiect la zi (de la care, fie vorba între noi, se pare că i s-a tras şi pierderea stăreţiei): Klaus Kenneth. De data aceasta, părintele Mihail catadicseşte să se lege nici mai mult, nici mai puţin, de Pr. Prof. Vasile Mihoc, redutabilul profesor de teologie de la Sibiu, care l-a invitat pe Klaus Kenneth în biserica sa şi l-a îndemnat să ţină un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi la Sf. Liturghie. Şi se lamentează, destul de jenant, acelaşi Pr. Mihail, întrebându-se cum de e posibil ca un teolog de talia Pr. Prof. Vasile Mihoc să se lase înşelat de Klaus Kenneth şi să aibă, culmea, opinie separată de cea a Pr. Mihail Stanciu!(...)

"Întrebări pentru Pater Mihail"

Aş avea doar câteva întrebări pentru Pater Mihail:

1. Dacă am înţeles bine, sunteţi monah. Din câte ni s-a spus în facultăţile de teologie şi din practica monahală, orice acţiune a unui monah - cu atât mai mult una ce ţine de propovăduire - se face doar cu binecuvântarea duhovnicului şi, în cazul dumneavoastră, cu a ierarhului locului. V-am ruga respectuos să ne spuneţi cu a cui binecuvântare duceţi această campanie împotriva lui Klaus şi dacă ştie vreunul din ierarhii Bisericii Ortodoxe Române despre ceea ce aţi scris referitor la acest subiect.

2. După cum ştim, în practica ortodoxă, cuvântul duhovnicului este decisiv pentru manifestările ucenicului. Klaus Kenneth are binecuvântarea Pr. Zaharia Zaharou de a susţine conferinţe în România (lucru de care vă feriţi să amintiţi, desigur, şi despre care aţi putut afla foarte uşor de la Părintele Zahara însuşi, de când a fost în România). Şi, mai mult decât atât, are binecuvântarea fiecărui ierarh al locurilor în care conferenţiază. Cum vă puteţi permite, ca monah al acestei Biserici (e drept, unul din miile de monahi români), să contestaţi autoritatea bisericească în virtutea căreia funcţionaţi? Şi, totodată, să anulaţi complet instituţia duhovniciei, acea instituţie în baza căreia Klaus Kenneth a primit binecuvântarea de a propovădui în România?!

3. Puteţi numi câteva nume de ierarhi sau teologi de marcă din ţara noastră care să vă susţină punctul de vedere? Cunoaştem, în schimb, o mulţime de oameni care, spre deosebire de dumneavoastră, l-au cunoscut personal, i-au citit cărţile, i leau prefaţat, i le-au recomandat…Sfinţia Voastră de ce Patriarhie aparţineţi?

4. Klaus Kenneth a fost invitat în repetate rânduri în emisiunile Trustului Patriarhiei, Trinitas TV (în două rânduri), Radio Trinitas (în trei rânduri), Ziarul Lumina (unde a avut trei interviuri generoase). Pe lângă acestea, a părut într-o mulţime de media eparhiale locale. Sfinţia Voastră dezavuaţi aceste iniţiative ale oamenilor Patriarhiei Române? În ce parte vă poziţionaţi, referitor la cele semnalate? Şi, nu în ultimul rând: Sfinţia Voastră de ce Patriarhie aparţineţi?

5. Cum vă permiteţi să ignoraţi şi să blamaţi întreaga ierarhie bisericească, suspectând-o de tot felul de lucruri şi expunând- o propriilor dumneavoastră orgolii, doar pentru a vă face rating unui blog pentru care, oricum, nu aveţi binecuvântare? 6. De când unui monah îi revine ascultarea de blogger şi cum se împacă aceasta cu ritmul şi canonul de rugăciune, retragere din lume, nevoinţă, asceză etc. specific oricărui călugăr? Aşteptăm cu sincer interes răspunsul la aceste întrebări. (Romeo Petraşciuc)

FAŢĂ ÎN FAŢĂ

Test de sinceritate pentru Pater Mihail

Vă susţineţi afirmaţia că următoarele personalităţi sunt în înşelare?

  • Pr. Sofronie Saharov - care i-a dat binecuvântarea pentru apariţia cărţii;
  • Pr. Zaharia Zaharou - care i-a dat binecuvântarea pentru conferinţele din România;
  • Pr. Rafail Noica, cu care, deşi retras total din lume, s-a întâlnit în România. A se vedea inclusiv pozele cu cei doi, în volumul Călător pe pământ românesc;
  • Stareţii Mănăstirilor Lupşa, Lainici, Albac etc;
  • ÎPS Dr. Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului,care i-a dat binecuvântarea pentru publicarea cărţii în limba română;
  • ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Crişanei şi Maramureşului,care l-a invitat special la Alba Iulia, în primăvara anului trecut, pentru a susţine o prelegere în cadrul unui simpozion internaţional organizat de Facultatea de Teologie din Alba şi, în câteva rânduri, pentru susţinere de conferinţe;
  • ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (care l-a invitat special la Iaşi pentru susţinerea unei conferinţe şi care l-a avut oaspete la masă.
  • PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului;
  • PS Gurie, Episcopul Devei;
  • ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului (cu a cărui binecuvântare a conferenţiat la Curtea de Argeş;
  • ÎPS Bartolomeu Anania (cu a cărui binecuvântare a conferenţiat la Cluj, în două rânduri Şi lista ar putea continua mult încă; De asemenea, credeţi că sunt în înşelare foarte mulţi dintre părinţii profesori de teologie, care recomandă inclusiv ca lectură obligatorie cartea "Două milioane de kilometri în căutarea adevărului?". (Romeo Petraşciuc)

ECHIPĂ. Klaus Kenneth (stânga), IPS Teofan, Romeo Petrasciuc şi Raluca Teodorel (editor)