La aproape un an de la o banală operaţie de polipi, în urma căreia un bărbat în vârstă de 68 de ani şi-a pierdut viaţa, Colegiul Medicilor din Cluj şi Institutul de Medicină Legală încă nu s-au pronunţat în legătură cu o posibilă culpă medicală.
Constantin Costea din comuna Săcuieu, judeţul Cluj, a fost operat de polipi de prof. dr. Teofil Pop de la Policlinica Interservisan din Cluj-Napoca, în data de 8 februarie 2007. După trei zile, bărbatul a fost externat şi a plecat acasă. Potrivit fiicei lui, Marilena Costea, în data de 12 februarie, bărbatul a intrat în comă şi a fost adus de urgenţă la Cluj şi internat în prima fază la Clinica Medicală lll, cu suspiciunea de accident cerebral. „Investigaţiile tomograf au arătat că nu este vorba despre un accident cerebral, ci de faptul că sinusurile frontale erau sparte. Medicii au decis ca tatăl meu să fie internat de urgenţă la Clinica de Neurochirurgie, unde a fost reoperat”, povesteşte Marilena Costea.
Din nefericire, Constantin Costea a decedat în data de 5 martie, ca urmare a unei meningite, care a fost provocată de absorbţia aerului în cutia craniană. După deces, fiica bărbatului a depus mai multe reclamaţii la Colegiul Medicilor, la poliţie şi la parchet. În afara poliţiştilor care s-au mişcat destul de repede, nicio altă instituţie nu a făcut mare lucru. Inspectorul Raluca Seucan de la IPJ Cluj a declarat că plângerea a fost înregistrată în 23 martie 2007 , fiind audiaţi toţi cei implicaţi, profesorul Teofil Pop şi ceilalţi doi medici care au intervenit pentru a încerca să îl salveze pe Constantin Costea, profesorul doctor ORL Silviu Albu şi neurochirurgul Tiberiu Maior. „De la poliţie, dosarul a plecat la Instititul de Medicină Legală Cluj pentru o expertiză medico-legală în data de 23 mai 2007. De atunci şi până în prezent nu am primit niciun răspuns pentru a finaliza ancheta”, a precizat inspectorul Raluca Seucan. Lucruri bizare la Colegiul Medicilor Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj, prof. dr. Mircea Bârsan, a declarat, ieri, că a fost nevoit ca în acest caz să dispună o expertiză făcută de un specialist ORL din Bucureşti, prof. dr. Dorinel Sarafoleanu. „Când am constatat că se tergiversează emiterea unui verdict, am luat decizia să trimit dosarul la profesorul Sarafoleanu pentru un punct de vedere independent”, a precizat Mircea Bârsan. Şeful comisiei de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Cluj, care ar trebui să dea un verdict în acest caz, este profesorul Liviu Vlad. Acesta a fost condamnat de o instanţă de judecată să îi achite lui Francisc Pecsi, un fost deputat, suma de 10.000 de lei, pentru că a uitat în abdomenul acestuia o lingură de bucătărie. REPLICĂ „Vrea bani” Prof. dr. Teofil Pop a respins acuzaţiile adus de fiica lui Costea şi a precizat că pacientul a plecat pe picioarele lui la cinci zile după operaţie. „Am 75.000 de operaţii şi niciodată nu am păţit aşa ceva, să umblu să dau declaraţii pe la procuratură, poliţie sau colegiul medicilor. I-am spus pacientului la externare să nu îşi sufle nasul, dar el tocmai asta a făcut”, a spus Teofil Pop. Medicul a mai precizat că Marilena Costea vrea doar bani, de aceea duce o campanie împotriva lui. Un alt martor audiat de poliţişti este prof. Dr. Silviu Albu, care a participat la a doua operaţie în care s-a încercat „plombarea” unei găuri care permitea intrarea aerului în cutia craniană a lui Constantin Costea. „Exista o fisură în tavanul etmoidal şi în pieliţa care înconjoară creierul. La poliţie am spus că am fost solicitat pentru o intervenţie chirurgicală, ce anume am făcut în timpul operaţiei şi cum l-am tratat pe pacient”, a precizat prof. Albu.