Un an de bilanț. Noul PNL, o căsnicie de formă presărată cu scandal

Un an de bilanț. Noul PNL, o căsnicie de formă presărată cu scandal

PNL și PDL au fuzionat în urmă cu an. Relația impusă este, încă, plină de scandaluri și tensiuni. Ultimul motiv: candidaturile la alegerile locale de anul viitor

La un an de la fuziunea dintre liberali și democrat-liberali, noul PNL este mai preocupat de luptele interne pentru supremația în organizațiile locale și la Centru decât de lupta cu PSD. În ultima vreme, tensiunile sunt accentuate de faptul că, până la 1 august, liberalii trebuie să-și anunțe intenția de a candida la alegerile locale. Astfel, fie există prea mulți doritori pentru o singură candidatură sau, dimpotrivă, nimeni nu vrea să-și asume răspunderea pentru un eventual eșec la alegerile locale. De pildă, marile primării, râvnite de liberali deja au mai mulți candidați. Este cazul Primăriei Capitalei, pentru care și-a anunțat înscrierea în cursă europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, dar de care este interesat și Ludovic Orban. Și pentru Primăria Constanța, liberalii oscilează între Robert Boroianu și Gigi Chiru, această rivalitate fiind de natură a genera dispute în organizație.

În ciuda discursului anticorupție al liberalilor, în PNL nu lipsesc nici candidaturile controversate. De exemplu, la Baia Mare, un nume vehiculat pentru Primăria orașului este cel al lui Cristian Anghel, care a avut deja o condamnare cu executare, în timp ce, la Râmnicu Vâlcea, este vehiculat numele lui Mircia Gutău, de asemenea, acesta suferind o condamnare pentru corupție. La alegerile pentru consilierii județeni și cei locali, se vor alege politicienii din rândurile PNL care beneficiază de cel mai mare grad de notorietate și simpatie, pentru a obține un rezultat politic cât mai bun. Aceștia vor deschide doar lista, fiind foarte posibil să nu rămână pe locurile de consilieri județeni sau președinte de CJ, potrivit unor surse liberale.

Vechii liberali nu renunță la avantajele obținute în USL

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt motiv de nemulțumire, exprimat mai ales de democrat-liberalii din județe precum Suceava, Buzău sau Vrancea, este acela că vechii liberali nu doresc să renunțe la posturile din deconcentrate obținute ca urmare a formării USL.

La Centru, cel mai tensionat act al anului s-a consumat în momentul în care în presă au apărut stenograme dintr-o ședință internă a vechiului PNL, în care Teodor Atanasiu spunea că Predoiu nu va deveni premier în eventualitatea în care PNL va prelua guvernarea. Ulterior, activul PNL l-a huiduit copios pe Atanasiu, unul dintre cei mai influenți lideri ai partidului, pentru afirmațiile făcute.

N-au reușit să preia guvernarea

Chiar dacă au beneficiat de capitalul de imagine generat de victoria în alegerile prezidențiale a lui Klaus Iohannis și pe fondul unui val de antipatie la adresa premierului Victor Ponta, liberalii nu au reușit să preia guvernarea până în acest moment. Cu toate acestea, în cadrul ședințelor interne de partid, Vasile Blaga și Alina Gorghiu le promit liberalilor că până la 1 septembrie va cădea Guvernul. În sondajele de opinie, liberalii stau pe primul loc în opțiunile de vot, la peste 40%, dar liderii PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu nu trec de 15-16%.

FOTO: Liderul deputaților, Ludovic Orban, este printre cei mai activi parlamentari liberali FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Moțiuni simple cu mai puține voturi decât semnături

În Parlament, în ciuda asalturilor repetate asupra majorității, liberalii nu au reușit să convingă suficienți parlamentari PSD, UNPR, PC-PLR să treacă de partea lor. Astfel, moțiunile de cenzură au fost trecute fără emoții de guvernul Ponta, în timp ce multe din moțiunile simple au întrunit mai puține voturi decât semnături. Pe ultima sută de metri a sesiunii parlamentare, PNL s-a bucurat de majoritate conjuncturală cu UNPR, pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE . Liberalii au amenințat cu o nouă moțiune de cenzură în septembrie.