Invazia Ucrainei ordonată de președintele rus Vladimir Putin a pus lumea în suspans și a reînviat vechile temeri din perioada Războiului Rece: suntem în pericol de o confruntare nucleară și un Al Treilea Război Mondial ?, potrivit El Periodico.
Ultimul care a făcut referire la acest risc în acest weekend a fost președintele Statelor Unite, Joe Biden: "Nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina. Confruntarea directă dintre NATO și Rusia ar fi cel de-al Treilea Război Mondial", a asigurat Biden într-o postare pe rețelele sale sociale.
Cu câteva zile înainte de Biden, consilierul Ministerului de Interne rus Anton Gheraşcenko a avertizat că lumea se confruntă cu pericolul unui "Al Treilea Război Mondial".
"Tocmai au fost trase rachete în cartierul general militar, aeroporturi, depozite militare, lângă Kiev, Harkov și Nipru (...) Ori Ucraina și lumea îl opresc pe noul Hitler acum, ori va fi un Al Treilea Război Mondial", a scris pe în contul său oficial de Facebook Anton Gheraşcenko.
Și lucrurile devin și mai complicate dacă asculți cuvintele ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a avertizat miercuri că un Al Treilea Război Mondial va fi nuclear și distructiv. Rusia a participat la cel mai mare forum internațional pentru drepturile omului de la Geneva pentru a-și justifica războiul împotriva Ucrainei cu un arsenal de argumente și a făcut urechea surdă la cererile comunității internaționale de a opri operațiunile sale militare, în timp ce Uniunea Europeană și Statele Unite au declarat că cei responsabili trebuie trași la răspundere pentru acțiunile lor.
Ministrul rus de Externe a acuzat guvernul de la Kiev că este "neonazist" și că maltratează și încălcă drepturile populației rusofone din Ucraina încă din 2014, când o mișcare cetățenească a provocat căderea președintelui de atunci, Viktor Ianukovici, un aliat apropiat al Moscovei.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, are sprijinul colegului său din Statele Unite, Joe Biden, care i-a promis "sprijin internațional".
Se apropie sfârșitul omenirii?
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a acuzat pe liderul rus, Vladimir Putin, că a lansat un atac "neprovocat și nejustificat" împotriva Ucrainei și că a pariat pe un "război premeditat" care va provoca o "pierdere catastrofală de vieți și suferințe". Biden a răspuns într-o declarație scurtă, dar emfatică, la anunțul lui Putin privind începerea unei operațiuni militare în estul Ucrainei.
La rândul său, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut Rusiei, încă de la începutul conflictului, să dea înapoi și să oprească intervenția în Ucraina, asigurând totodată că "acest război nu are niciun sens".
"Acesta este cel mai trist moment al mandatului meu ca secretar general al Națiunilor Unite", a spus Guterres la sfârșitul unei ședințe de urgență a Consiliului de Securitate, pe care el însuși a deschis-o, cerându-i președintelui Putin să nu lanseze o ofensivă în Ucraina. Uniunea Europeană (UE) a condamnat, de asemenea, atacul "nejustificat" al Rusiei asupra Ucrainei, și-a exprimat teama pentru civili și a asigurat că va trage Kremlinul "la răspundere" pentru asta. "Condamnăm ferm atacul nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei", au declarat președinții Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și ai Consiliului European, Charles Michel, în mesaje separate pe conturile lor oficiale de Twitter.
De asemenea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a condamnat "ferm" atacul "neprovocat" al Rusiei asupra Ucrainei, despre care a spus că riscă "nenumărate vieți de civili", și a deplâns că Moscova a ales "calea agresiunii".
"Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărați vieți de civili", a spus Stoltenberg într-un comunicat, potrivit Rador.