Un 8 Martie cu multe umbre: agresiuni, violenţe, umiliri, inegalităţi. Până la NORMALITATE, FEMEIA mai are de AŞTEPTAT
- Antonia Hendrik
- 8 martie 2018, 11:24
Sărbătoare universală a femeilor după ani de lupte, egalitatea este încă departe, asta arată un raport european. Printre agresiuni şi violenţe pe de o parte şi inegalitatea la muncă pe de altă parte, avem astăzi un 8 Martie cu multe umbre. Din nefericire statisticile arată că nedreptăţile şi violenţele asupra femeilor sunt în creştere.
Din păcate şi astăzi femeia este ''obiect'' (de atenţii sexuale). Decalajul existent între cele două sexe ne este reamintit constant şi de datele asupra stării ocupaţionale feminine: e adevărat că în ianuarie a atins un record istoric, sărind la 49,3%, dar rămâne oricum cu 20% inferior a celui al bărbaţilor, de 67%. Devine şi mai preocupant dacă socotim câte femei cu copii pot face carieră, sau câte ocupă roluri de frunte în societate. Familia, de fapt, frânează şi astăzi accederea femeilor spre locurile de muncă
O cercetare făcută publică confirmă că femeile cu cel puţin un copil, au o rată de ocupaţie mai mică cu 15% decât cele care nu au copil. Iar decalajul creşte până la 39,7% în cazul celor care au trei copii. Există apoi violenţa a căror victime sunt femeile: în Italia, potrivit ISTAT, există aproape 9 milioane de femei care au suportat cel puţin o formă de hărţuirie sau violenţă în cursul vieţii lor. Mai mult de 100 de femei sunt ucise în fiecare an! Dar fenomenul este regăsit în toate tările europene.
Fenomenul agresiunilor este socotit a fi în creştere. Ultima cercetare Eurispes spune că 8 femei din 10 gândesc că violenţele şi hărţuirile sunt în creştere, 12,6% spun că au suferit conduite supărătoare, insulte afirmaţii defăimătoare şi ultragioase, 4 din 10 au fost constrânse să se mute, să suporte urmăriri şi ameninţări, iar 23% daune pe chestiuni de proprietate, agresiuni fizice sîvârşite asupra lor dar şi asupra animalelor de companie proprii. Chiar şi cu această preocupantă statistică, să urăm tuturor femeilor lumii o viaţă mai bună, trăită cu demnitate.