Umbra semilunii va acoperi Rusia pravoslavnică. Moscova, ultima redută pentru musulmani

Umbra semilunii va acoperi Rusia pravoslavnică. Moscova, ultima redută pentru musulmani

Chiar dacă nu pare evident la prima vedere, islamul este una din cele mai importante religii din Rusia. Și cu cel mai mare număr de adepți, după creștinismul ortodox.

Islamul tradițional este parte integrantă din viața spirituală a țării noastre”, declara, în septembrie 2015, Vladimir Putin, inaugurând Marea Moschee a Moscovei, una din cele mai mari moschei din Europa. „Tradițional”, din gura lui Putin, a sunat ca un avertisment iar autoritățile laice și liderii musulmani ruși s-au pliat imediat, insistând pe diferența dintre „islamul radical”, periculos și producător de teroriști, și „islamul tradițional”, tolerant și sprijinit pe ideea unei coexistențe pașnice a religiilor în Rusia. În practică, un exercițiu destul de dificil și tensionat.

 Ravil Gainetdin, unul din cei mai eminenți responsabili musulmani din Rusia, care conduce Consiliul rus al muftiilor, a generat o vie controversă, acum două luni, atunci când a declarat că numărul persoanelor convertite la islam va crește în următoarele decenii. „Potrivit specialiștilor a căror competență nu poate fi pusă la îndoială, în 15 ani 30% din populația rusă va fi musulmană”, a declarat Ginetdin, citat de Russia Beyond.

Prima religie, în 2050

Ne puteți urmări și pe Google News

 Se apreciază că sunt între 16 și 22 de milioane de musulmani în Rusia, deși multe organizații musulmane reproșează că aceste cifre sunt subevaluate. Nu sunt recensăminte și statistici guvernamentale suficient de complete pentru a se contura un tablou exact al musulmanilor practicanți și al musulmanilor prin apartenență etnică. Destui specialiști estimează că islamul va deveni, probabil, prima religie în Federația Rusă în 2050, datorită puternicei rate a natalității, în republicile musulmane.

Surprinzător sau nu, chiar responsabili ai Bisericii Ortodoxe din Rusia susțin opiniile lui Gainetdin. „E adevărat. Musulmanii dau naștere la mai mulți copii decât creștinii ortodocși. Cecenii, ingușii (popoare majoritar musulmane din nordul Caucazului) fac opt copii pe familie”, a declarat Dimtri Smirnov, președintele Comisiei patriarhale pentru familie, protecția familiei și copiilor. „Rusia se va goli de ruși (etnici) până în 2050. Alții vor trăi aici: cecenii, ingușii, arabii”, a prezis Smirnov. Specialiști în demografie ai Universității de Stat din Moscova, cum este Boris Denissov, nu susțin însă îngrijorările lui Smirnov: „Rușii nu sunt diferiți de alte țări în materie de copii aduși pe lume. Până în 2050 și cecenii și ingușii vor avea mai puțini copii. Este o tendință mondială”.

Oricine poate deveni predicator

Contrar creștinilor, musulmanii din Rusia nu dispun de administrație centralizată. Orice persoană suficient de educată, care cunoaște bine Coranul și Sunna (modul practic de aplicare a învățăturilor din Coran) poate deveni predicator și poate să-și creeze propria școală. Musulmanii ruși sunt formați din trei grupuri. Întâi, tătarii și bașkirii, instalați în regiunile Volga și Ural. Apoi, musulmanii din nordul Caucazului. Al treilea grup este reprezentat de minoritățile musulmane răspândite în toată Rusia, inclusiv migranții din republicile Asiei centrale, Azerbaidjan și Caucazul de Nord. Aceste grupuri sunt diferite pe plan etnic, cultural și chiar religios și folosesc rusa ca limbă de comunicare, deseori chiar în moschei (în plus față de arabă). Rusa stabilește o punte între diferite grupuri islamice, unindu-le într-un „islam rusesc” speficic, unde mai multe caracteristici comune pot fi găsite. Musulmanii ruși aderă majoritar la ramura sunită a islamului, interpretând-ul de-o manieră mai moderată decât conservatorii extremi precum saudiții.

Omar Cecenul, erou al ISIS

Dincolo de organizații teroriste islamiste interzise de autorități, o parte din ruși au resentimente vizavi de musulmani, mai ales după războaiele din Afganistan și Cecenia iar autoritățile au mare grijă să interzică partidele create pe bază religioasă. Pe de altă parte, numeroși rusofoni luptă în rândurile Statului Islamic. Numărul lor a fost apreciat de FSB la 3000 de persoane, alte surse afirmând că cifra reală este 5000. Enorm. Se spune că rusa este a doua limbă folosită în zonele de combat jihadist în Orientul Mijlociu. Abu Omar al-Chichani, adică „Omar cecenul”, sau Omar barbă roșie, un georgian, era un „eminent” șef al ISIS, înainte de a se ilustra în lupta contra Rusiei. Ucis în luptă, figura sa este adulată de jihadiști.

 

Cucerirea rusă și persecuțiile sovietice

După ce primii țari au unificat Rusia, Ivan cel Groaznic a cucerit Kazanul, capitala Tatarstanului, teritoriu care numără la ora actuală cei mai mulți musulmani ruși. În secolele XVI și XVIII, Rusia a continuat să cucerească teritorii predominant musulmane în jurul Volgăi, în Caucaz, în Crimeea și, mai târziu, în Asia centrală, deseori acționând brutal. Guvernatorii ruși, ierarhii ordodocși erau determinați să eradicheze islamul, în ritm cu alte țări care încercau să-și impună religia în noile teritorii. În 1780, Ecaterina a II-a a desemnat un organ guvernamental însărcinat să-i integreze pe musulmanii din imperiul rus. Ulterior, musulmanii au cunoscut aceleași etape ca ortodocșii: o scurtă perioadă de libertate religioasă după revoluția din 1905, represiuni în epoca sovietică (1924-1991) și o abordare destul de liberală în noua societate formată a Federației Ruse.