Umbra Mossad-ului, în spatele exploziilor din locațiile sensibile ale Iranului

Israel este suspectat că este responsabil de misterioasele deflagrații care au avut loc în ultima vreme în Republica Islamică, în situri-cheie.

Marți, orașul Bakershahr, situat la aproximativ treizeci de kilometri sud de Teheran, a fost teatrul unei explozii la fabrica „Oxijen”, a cărei activitate este necunoscută.

Explozia a ucis cel puțin două persoane și a rănit alte trei. Oficial, cauza ar fi accidentală, muncitorii manifestând „neglijență în timpul umplerii buteliilor cu oxigen”.

În orice caz, a spus Amin Babai, prefectul orașului, explozia „a fost atât de puternică încât zidurile fabricii Saipa Bratz (piese de schimb auto) din apropiere au fost de asemenea distruse”.

Cu toate acestea,  potrivit Mossad-ului (serviciul israelian de informații externe), zona în cauză este cunoscută ca adăpostind facilități care erau folosite pentru a ascunde „arhivele nucleare” ale programului iranian.

Oricum, în ultimele zece zile, incidentele de acest tip s-au înmulțit în Iran. La 4 iulie, un impresionant incendiu a izbucnit la un transformator de la centrala electrică Ahvaz, provocând întreruperi de energie în zonă.

În aceeași zi, a fost raportată o scurgere de gaz  la complexul petrochimic din portul Bandar-e Emam Khomeyni.

La 30 iunie, un alt incendiu  care s-a extins la buteliile de gaz depozitate într-un subsol a provocat o explozie care a devastat clinica Sina Athar din nordul Teheranului.

Bilanțul a fost de 19 morți. Patru persoane au fost apoi anchetate, inclusiv directorul unității.

Citat de agenția Irna, viceministrul iranian al sănătății, Iraj Harirchi, a negat „prezența materialelor radioactive”. El a insistat: „Clinica Sina Athar nu a fost un centru de medicină nucleară”, ci „un centru stomatologic și de radiologie”.

Neglijența sau simplul accident pot explica ceea ce s-ar putea numi o „lege a seriei”.

Cu toate acestea, alte două explozii au afectat anumite situri speciale, deoarece fac parte din programul nuclear Iranian.

Astfel, în noaptea de 26 iunie, pe cerul Teheranului a apărut o minge de foc. Cauza? O explozie a avut loc la aproximativ 30 km est de capitala Iranului. După câteva ore de confuzie, ministerul iranian al Apărării a spus că a explodat un „rezervor industrial de gaz”.

Cu toate acestea, sectorul în cauză este și cel al bazei Parchin, unde au avut loc deja explozii în trecut.

În conformitate cu  Agenția Internațională pentru Energie Atomică  acest sit a fost utilizat pentru experimente hidrodinamice, în general făcute pentru a pune la punct detonarea unei arme nucleare.

Dar imaginile din satelit au stabilit că explozia văzută de la Teheran s-a produs pe baza Khojir, situată nu departe de cea din Parchin.

Or, este vorba de un centru pentru producția de propulsoare lichide și solide pentru rachete iraniene.

„Este probabil ca un  rezervor de stocare a gazelor sau de lichide să fi explodat”, a spus un analist de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, California, pentru New York Times.

Ipoteza sabotajului a fost evident prezentată, cu privire înspre  serviciile israeliene și / sau americane. Dar, ca de obicei, oficialii israelieni au refuzat să comenteze.

O săptămână mai târziu, o altă locație de programe nucleare iraniene a avut un „incident”, cea din Natanz, care adăpostește câteva mii de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului.

Întrucât Iranul renunță la din ce în ce mai multe din angajamentele asumate prin Acordul de la Viena cu privire la activitățile sale nucleare, „complexul” Natanz a fost o parte importantă a programului său.

La început, autoritățile iraniene au vorbit despre un „incendiu” care a provocat mici pagube.

Apoi, agenția iraniană de energie atomică a recunoscut în cele din urmă că daunele au fost mult mai mari, până în punctul de a fi „probabil să încetinească planul de dezvoltare și producție a centrifugelor avansate.

Și, la 3 iulie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem de Securitate Națională a confirmat cu jumătate de cuvinte ipoteza unui sabotaj, afirmând că investigațiile „au făcut posibilă stabilirea cu exactitate a cauzelor accidentului. (…) în complexul nuclear Natanz ”, dar rezultatele lor vor fi dezvăluite „mai târziu” din„ anumite motive de securitate ”.

Cu o zi înainte, ziua „incidentului”, agenția Irna a publicat o depeșă prin care a avertizat Israelul și Statele Unite împotriva oricăror atacuri asupra „securității” și „intereselor” Iranului.

A priori, incidentul de la Natanz nu s-a datorat unui atac cibernetic, așa cum s-a întâmplat în 2010, cu virusul Stuxnet.

New York Times susține că a fost folosită o bombă puternică. Acest lucru i-ar fi fost confirmat de un membru al Gardienilor Revoluției Iraniene. Și că, citând un oficial american de informații specializat în Orientul Mijlociu, Israel se afla în spatele acestuia, scrie Opex 360.

„Nu tot ceea ce se întâmplă în Iran este legat de Israel”, a declarat Benny Gantz, noul ministru israelian al Apărării.

Dar, în același timp, Gabi Ashkenazi, colegul său de afaceri externe, a reamintit presei că statul evreu are ca „obiectiv de a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară” și că, pentru aceasta, a efectuat „acțiuni despre care ar fi mai bine să nu se vorbească”.

În orice caz, și oricine ar fi autorul, acest act de sabotaj este un succes operațional major, în măsura în care a fost necesară colectarea de informații foarte precise pentru a se infiltra pe situl nuclear iranian și a plasa o bombă susceptibilă să facă pagube maxime.

Foto: Opex 360