Evenimentul Zilei > Social > Uluitor! În loc să crească, salariile pot SCĂDEA cu până la 22%
Uluitor! În loc să crească, salariile pot SCĂDEA cu până la 22%

Uluitor! În loc să crească, salariile pot SCĂDEA cu până la 22%

Ministrul Muncii dă asigurări ferme că salariile nu au cum să scadă, însă specialiștii financiari au o altă teorie, întrucât patronii nu pot fi obligați să țină pasul cu schimbările din mediul bugetar.

Măsura anunţată de Ministerul de Finanţe, conform cărora contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina salariatului, ar putea genera situaţii în care angajaţii vor avea un salariu net mai mic decât în prezent cu circa 22%, spune Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România, pentru antena3.ro.

 

Specialistul e de părere că guvernul nu are cum să garanteze că salariile nu vor scădea odată cu trecerea plăţii contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. Dacă în mediul bugetar acest lucru se poate regla, nimeni nu îi poate obliga pe patroni să crească lefurile cu procentul pe care angajaţii îl vor plăti la stat.

 

Sindicatele au avertizat că, în acest moment, lipsa de explicaţii clare din partea autorităţilor crează confuzie majoră în domeniu. Mai mult, atât patronatele, cât şi sindicatele se opun noilor impozite aplicate contractelor part-time.

În ședința de guvern de miercuri, premierul Tudose a declarat că, atât timp cât va ocupa funcţia de şef al Executivului, măsura privind trecerea obligaţiei plăţii CAS şi CASS din sarcina angajatorului în sarcina angajatului nu va fi aplicată.

 

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a respins, într-o intervenție telefonică la Antena 3, toate supozițiile legate de scăderile salariale, în contextul trecerii contribuțiilor sociale în sarcina angajatului. Ea a declarat:

 

”Salariile nu scad, dimpotrivă. Prin legea salarizării bugetare, toate salariile din sectorul bugetar cresc cu 25 la sută. Și dacă se trec aceste contribuții de la angajator în sarcina angajatului, scade impozitul de la 16 la 10 la sută, iar contribuțiile de la 39,25 la 35 la sută. Dacă angajatorul din mediul privat nu mai pune niciun leu în plus la ceea ce plătește la ora actuală, netul angajatului crește cu 17 la sută”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: