Diferențele de culoare îi ajută pe astronomi să deslușească misterul formării de noi stele.
Pentru noi, oamenii obișnuiți, spectacolul "arfificiilor cosmice" este mai ales spectaculos
Imagini fabuloase surprinse de Observatorul European Austral cu ajutorul sofisticatului Very Large Telescope
O echipă de astronomi a postat pe rețelele de socializare imagini pe cât de noi, pe atât de spectaculoase cu unele dintre galaxiile cele mai apropiate de Calea Lactee. Uluitoarele imagini au fost surprinse de Observatorul European Austral cu ajutorul unuia dintre cele mai mari și sofisticate telescoape din lume- VLT (Very Large Telescope), format din patru telescoape de 8 metri și patru telescoape auxiliare de 1,8 metri.
Cum se naște o stera?
Imaginile, care pentru marele public seamănă cu niște artificii colorate, arată diferitele componente ale galaxiilor în culori distincte. Din aceste diferențe de culoare, experții sunt capabili să identifice unde se nasc noi stele și să studieze procesele complicate prin care acestea prind contur. Combinând aceste noi observații cu datele obținute de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array , din care Observatorul European Austral este partener, echipa de astronomi caută să arunce o nouă lumină asupra nașterii stelelor. Astronomii știu că stelele se nasc în nori de gaze, dar ce declanșează formarea stelelor și ce rol joacă galaxiile în ansamblu în acest proces, nu au reușit deocamdată să afle.
Astronomii mai au multe mistere de descifrat
Pentru a rezolva acest puzzle extrem de complicat, echipa de cercetători a observat diferite galaxii din apropiere cu ajutorul unor telescoape puternice aflate atât la sol, cât și în spațiu, sondând diferitele regiuni galactice implicate în nașterea stelelor. „Pentru prima dată, înțelegem episoade individuale de formare a stelelor într-o gamă largă de locuri și medii și într-un eșantion care reprezintă bine diferite tipuri de galaxii”, spune Eric Emsellem, astronom ESO în Germania. "Putem observa direct gazul care dă viață stelelor, vedem stelele tinere și suntem martori ai evoluției lor în diferite faze", notează site-ul italian RAI News.