Evenimentul Zilei > Actualitate > Ultramodern, aşa va arăta noul penitenciar din Chişinău. Va avea o capacitate de 1536 de locuri
Ultramodern, aşa va arăta noul penitenciar din Chişinău. Va avea o capacitate de 1536 de locuri

Ultramodern, aşa va arăta noul penitenciar din Chişinău. Va avea o capacitate de 1536 de locuri

Şi Republica Moldova se loveşte de aceleaşi probleme pe care le are România în ceea ce priveşte închisorile. În acest sens Ministerul Justiției a făcut publică joi, 2 februarie, schița de proiect a noului penitenciar din capitală, cu o capacitate de 1536 de locuri. Aceasta a fost prezentată de către reprezentanții companiei olandeze de proiectare !Archivolt architecten bv”, în consorțiu cu "Halmos Adviseurs bv” pentru a se concretiza proiectul.

În toamna anului trecut, a fost semnat contractul pentru definitivarea conceptului cu "Archivolt architecten bv”, pe 12 luni de activitate. Astfel, pe 14 noiembrie 2016 au început lucrările de proiectare a noului penitenciar din municipiu. Terenul pe care urmează a fi edificat acesta se află în comuna Bubuieci.

Selecția companiei a fost făcută în cadrul concursului internațional de achiziție a lucrărilor de proiectare, pe 8 septembrie 2016, după interviurile cu 3 companii străine selectate din cele 6 care și-au prezentat ofertele tehnice, titrează moldova.org.

Potrivit datelor Curții Europene pentru Drepturile Omului, cele mai multe adresări din partea cetățenilor Republicii Moldova sunt din cauza violării articolului 3 din CEDO – condiții inumane de detenției; lipsa asistenței medicale adecvate (11 hotărâri în 2016). Astfel, îmbunătățirea condițiilor de detenție va înlătura una din cele mai mari restanțe ale statului nostru în acest sens.