Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial”

Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial”

Ultimul șef al Direcției Generale de Protecție și Anticorupție, fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, procurorul Doru Dobocan, spune într-un interviu acordat EVZ că raportul publicat de comisia de analiză a arhivei SIPA este unul superficial

-Evenimentul zilei: Cum vi se pare raportul comisiei?

-Procurorul Doru Dobocan: Superficial.

-Cum adică?

-Cred că problema nu a fost suficient aprofundată. Ar fi trebuit să fie o cercetare corectă, să se ia filă cu filă și să se analizeze fiecare document.

-Se vorbește că existau multe tăieturi din ziare. Articole subliniate.

-În vremea mea nu se făceau tăieturi din ziare. Îmi vine și să râd. Un profesionist care se respectă nu făcea tăieturi din ziare. Este de râsul curcilor să faci tăieturi din ziare. Pe vremea mea se făcea doar revista presei.

-Ce fel de secrete de stat sau secrete de stat de importanță deosebită există în această arhivă. Existau astfel de secrete?

-Da. Existau. De exemplu, o persoană încarcerată care ar fi pregătit un atentat era secret de stat.

-Dar secret de stat de importanță deosebită?

-A fost parcă unul, legat de intenția lui Omar Hayssam de a fugi din România. El era închis și s-a aflat.

-Să revenim, raportul Comisiei se referă la anul 2007?

-Așa pare, dar în acea arhivă s-a intrat și în 2013, chiar și domnii de la SRI au intrat. Am văzut în raportul ministrului actual al Justiției. Sunt lucruri care ar trebui explicate. De exemplu, celebrul copiator era în proximitate, iar mapele profesionale ale magistraților nu erau la SIPA. Au fost la MJ și apoi la CSM.

-Raportul Comisiei vorbește despre informații despre magistrați.

-A fost, probabil, o perioadă, până în 2004, în care SIPA s-a interesat și de soarta magistraților. Tot felul de bârfe erau transformate în informații. În perioada mea, așa ceva nu a existat.

-Totuși, comisia de analiză a arhivei vorbește de informații care îi privesc pe magistrați!

-Când s-a predat arhiva, s-au trimis toate informațiile pe care cele zece direcții ale SIPA le aveau. Au fost informații și de dinainte de înființarea SIPA și din timpul SIPA. Așa, probabil, au ajuns în arhivă și informații, bârfe, legate .

-Să revenim la judecători. Ce informații există în arhiva SIPA?

-De exemplu, se primeau tot felul de scrisori din mediul penitenciar sau de la oameni, cu privire la anumiți magistrați. Aceste informații, dacă erau credibile, le livram mai departe, la Parchet. Arhiva SIPA, cea adevărată a fost predată în 2003.

-Cum adică?

-În 2003, când SIPA s-a desființat s-a predat și arhiva. Eu am aflat că aceasta era arhiva cea adevărată dar nu pot spune unde a ajuns sau cine a citit-o.

Ne puteți urmări și pe Google News