Ultimul răcnet: Cimitirele BIO, cu morți NATURALI și coșciuge biodegradabile

Ultimul răcnet: Cimitirele BIO, cu morți NATURALI și coșciuge biodegradabile

În elanul lor nestăvilit, ecologiștilor nu le-au scăpat nici morții. Ce este mai „verde”: incinerarea sau îngroparea? Tot ei răspund: nici una, nici alta, ci Înhumarea Eco.

Crematoriile nu sunt bine văzute de organizațiile ecologiste, din cauza substanțelor poluante aruncate în atmosferă pe coș. Combustia corpului omenesc și a sicriului generază numeroase pulberi și emanații toxice: dioxină, monoxid de carbon, oxizi de azot, oxizi de sulf, acid clorhidric, acid sulfuric, dioxine, plumb, alte metale grele, scrie Le Parisien. Asta nu mai e ceremonie funerară, ci laborator de chimie!

Asociația Franceză de Informații Funerare (căci există și așa ceva!) a calculat că amprenta ecologică a incinerării este de 160 de kilograme de gaz de seră. Nici îngropăciunea nu e mai brează: după 50 de ani, un mormânt cu pământ, îngrijit, stropit, ar emana cu 10% mai mult bioxid de carbon decât cremația.

Și atunci care este soluția? Evident, tot ecologiștii ne scot din cumplita dilemă: cimitirele verzi. Anumite orașe din Franța au adoptat soluții ecologiste pentru cimitirele lor. Astfel, pentru a-i asigura răposatului o înmormântare verde trebuie să respecți următoarele reguli: să renunți la îmbălsămarea mortului, să-l îmbraci pe răposatul doar în haine croite 100% din fibre naturale, să-l bagi într-un coșciug din lemn netratat (fără lacuri, vopsele etc) și obținut din materiale reciclabile și biodegradabile. Iar piatra de căpătâi trebuie făcută exclusiv din calcar local.

Însă nu Franța este cea mai avansată în materie de funeralii eco. În Marea Britanie, circa 200 de cimitire verzi funcționează deja, „acoperind” 10% din totalul înmormântărilor.