Ultimul drum se va face obligatoriu cu maşina

Ultimul drum se va face obligatoriu cu maşina

Locuitorii Mangaliei şi cei din staţiunile adiacente oraşului nu mai au voie să-şi conducă "pe jos" morţii la cimitir, ci numai "motorizat".

Proiectul a ajuns şi în paginile ziarului „Le Monde“, într-un articol intitulat „Oraşul care-şi ascunde morţii pentru a atrage turiştii“.

Propunerea înaintată Consiliului Local Mangalia de către actualul primar Claudiu Tusac (PSD) are la bază două motive: evitarea aglomeraţiei din trafic, nemulţumirea preoţilor care trebuie să meargă în sutane prin soare. Există, de asemenea, reglementările Uniunii Europene, foarte stricte în acest sens. Deocamdată, proiectul de hotărâre nu are şi norme de aplicare, aşa că nu se ştie cu cât vor fi amendate familiile care nu vor renunţa la tradiţii.

Reacţia politicienilor din Opoziţie a fost vehementă. „Dacă se dorea decongestionarea traficului puteam lua măsuri precum construcţia de parcări sau eliberarea celor pline de bâlciuri. Dar cum să se atenteze la cutuma locuitorilor oraşului, la dreptul de a-şi conduce decedatul pe ultimul drum?“, a întrebat, retoric, consilierul local Paul Foleanu (PDL).

Tradiţia sau turiştii „Eu am discutat şi cu Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi cu preoţii din Mangalia. Suntem cu toţii de acord că este vorba despre o hotărâre înţeleaptă. Nu este vorba decât de o tradiţie românească şi nu de o regulă bisericească. Este de bunsimţ faţă de locuitorii oraşului, dar şi faţă de turişti ca, vara, cortegiile să se deplaseze cu maşinile, direct la cimitir“, afirmă Iulian Rotaru, părintele protoiereu al Mangaliei.

Părerile cetăţenilor oraşului sunt împărţite. „Cred că şi aşa vara se circulă infernal, ca să mai stai să aştepţi după un convoi din ăsta, mai ales că străzile sunt pline de maşini parcate aiurea. Consider că este o decizie bună“, a declarat Angela Petrescu, inginer, 25 de ani. „Tradiţia trebuie păstrată. Noi, creştinii, ne ducem mortul la groapă pe jos. Trebuie făcute opririle pe drum, unde părintele să citească pentru sufletul mortului. Poate în marile oraşe să se fi decis altfel, dar la noi oraşul este mic, cât mergi pe jos, o jumătate de oră. Nu e normal să punem turiştii înaintea locuitorilor oraşului şi înaintea tradiţiei“, consideră Dorina Feer, 58 de ani, pensionară.

NORME UE

Prin sicriu nu trebuie să treacă apa Pentru a se alinia normelor europene în domeniu, românii nu vor mai avea voie să-şi jelească morţii în casă, ci în capele amenajate special, iar drumul către cimitir nu are voie să se facă în căruţă, ci în dricuri autorizate. Sicriul trebuie făcut din lemn cu o grosime de trei centimetri. Prin el nu trebuie să treacă apa, iar giulgiul trebuie să fie biodegradabil. „Tradiţia priveghiului în casă s-a împământenit din motive pecuniare. Dar mortul trebuie dus în Casa Domnului, la biserică“, explică sociologul Marius Pieleanu.

Citiţi şi: Europa ne scoate mortul din casa Plimbatul mortului la români Un sport national la romani: "Plimbatul mortului" Despre inmormantare si numai inmormantare

Ne puteți urmări și pe Google News