Vladimir Putin intenționează să prelungescă războiul din Ucraina, în speranța că va reuși să acapareze mai multe teritorii. Este concluzia la care au ajuns experții militari din cadrul Institutului pentru Studierea Războiului, în ultima lor evaluare. Aceștia au analizat declarațiile lui Putin din cadrul Consiliului rus pentru Drepturile Omului.
Războiul din Ucraina nu se va încheia foarte curând deoarece Rusia caută să ocupe noi teritorii. Dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu are în intenție să pună capăt confruntării pe care a declanșat-o în urmă cu aproape un an, pe 24 februarie. Este concluzia ultimei evaluări a experților militari din cadrul Institutului pentru Studierea Războiului.
Aceștia au analizat discursul lui Vladimir Putin din cadrul ultimei întâlniri din cadrul Consiliului rus pentru Drepturile Omului. Cu acest prilej, Putin a descris războiul pe care armata rusă îl poartă în Ucraina drept un „proces de lungă durată” care are drept obiectiv ocuparea teritorului țării vecine. Putin s-a declarat satisfăcut de aceste rezultate ale campaniei pe care a declanșat-o în ciuda consecințelor pe care le are. El a apreciat un „rezultat semnificativ al acestui proces pentru Rusia”, a informat ISW.
Vladimir Putin s-a comparat cu țarul Petru cel Mare din secolul al XVIII-lea, unul dintre idolii săi, și a spus că Rusia controlează acum Marea Azov. Astfel, a spus el, a împlinit visul pentru care a luptat și Petru cel Mare. El a făcut o paralelă cu trecutul, spunând că urmărește să preia înapoi teritoriile care au fost cândva ale Imperiului Rus. Potrivit ISW, prin această declarație, „Putin condiționează publicul intern rus să se aștepte la un război prelungit, măcinat în Ucraina, care continuă să caute cucerirea unui teritoriu ucrainean suplimentar”.
Analiza expertului militar Mike Ryan
Într-o analiză publicată pe Twitter generalul în retragere Mick Ryan, expert militar pentru mai multe publicații, este de părere că Vladimir Putin pare că dă înapoi în privința amenințărilor agresive, anterioare. Expertul militar a remarcat faptul că Vladimir Putin și-a citit discursul de pe hârtie și nu a mai folosit un prompter ca în trecut. Expertul militar subliniază evoluția pozitivă în privința acestui subiect în discursul liderului de la Kremlin, dacă afirmațiile sale au fost sincere.
„Dar ce înseamnă cu adevărat asta? El își mărește colțul în care s-a pus singur prin invadarea Ucrainei. Prin excluderea folosirii de arme nucleare el reduce orice potențial al unei intervenții directe din partea NATO în război”, se întreabă ofițerul australian.
Potrivit acestuia, Putin și-a lăsat-o mai ușor și cu retorica privind cucerirea Ucrainei pentru a elimina o amenințare existențială la adresa Rusiei. Iar acest lucru îi va permite să se replieze și să schimbe obiectivele războiului, în caz de nevoie.
„I s-au prezentat probabil simulări făcute de forțele sale armate care arată că folosirea câtorva arme nucleare tactice ar avea un impact minim pe câmpul de luptă dar impact uriaș și strategic pe termen lung pentru Rusia și vecinii săi”, a mai estimat Mick Ryan.
Pentru cine este discursul lui Vladimir Putin
Generalul a remarcat și declarațiile despre prelungirea războiului, precizând că acestea au fost pentru mai multe tipuri de audiență. În opinia sa, primul public țintă este populația Rusiei pe care liderul de la Kremlin încearcă să o pregătească pentru un război de durată și noi faze ale mobilizării. Un alt public țintă ar fi forțele armate și agențiile de securitate ale Rusiei pe care Putin vrea să le țină de partea sa, dându-le asigurări că nu se va retrage din Ucraina. Și, nu în ultimul rând, Vladimir Putin s-a adresat statelor occidentale care susțin Ucraina.
„El le întreabă dacă inflația ridicată și costurile energetice pe termen lung merită în schimbul susținerii Ucrainei. În esență, transmite guvernelor occidentale «baftă cu ținerea populațiilor de partea voastră în următorii ani în ceea ce privește acest război și baftă cu extinderea capacității de producere a munițiilor pentru a ține ritmul cu consumul Ucrainei»”, notează Mick Ryan.
Expertul subliniază că discursul lui Putin evidențiază necesitatea ca Occidentul să dea dovadă de „răbdare strategică” în ceea ce privește susținerea Kievului în timpul lunilor de iarnă și apoi în 2023.