Ultimele două nume în CSM: Cristi Danileţ şi Marius Badea

Ultimele două nume în CSM: Cristi Danileţ şi Marius Badea

Cei doi judecători vor ocupa ultimele două locuri libere în Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit estimărilor de după alegerile de ieri. Scrutinul a fost reluat după o prezenţă slabă.

La sfârşitul zilei de ieri, voturile numărate pentru judecători îi arătau câştigători pe Cristi Vasilică Danileţ, de la Judecătoria Oradea, şi pe Marius Tudose Badea, de la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, declarau ieri, pentru EVZ, surse din Consiliul Electoral Permanent al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alegerile fuseseră stabilite pentru 1 noiembrie, dar au fost reluate ieri, din cauza slabei prezenţe la vot.

Potrivit aceloraşi surse, Marius Tudose Badea ar fi obţinut 92 de voturi de la colegii din Capitală. Badea are 38 de ani şi doi copii. El şi-a început activitatea de judecător în 1996, la Judecătoria Slatina. Celălalt câştigător, Cristi Danileţ, are 35 de ani şi este de anul trecut vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea. Este judecător din anul 1998 şi şi-a început activitatea la Judecătoria Vatra Dorna. În 2001 s-a mutat la Judecătoria Cluj-Napoca, apoi, în 2004, la Tribunalul Cluj. Din 2005 a fost detaşat la Ministerul Justiţiei şi numit consilier al ministrului de la acea vreme, Monica Macovei. În 2007 s-a întors ca judecător la Tribunalul Cluj, unde a stat până în anul 2009.

În urmă cu doar câteva zile, Danileţ declara pentru EVZ că ar trebui "eficientizată" legea CSM, că se impun mai multă transparenţă şi mai multă comunicare cu publicul. "CSM ar trebui să aibă un rol mai mult de prevenţie decât represiv. El este văzut ca un «baubau» de către magistraţi", a mai spus el.

Danileţ: "Trebuie să schimbăm unele regulamente interne"

La CSM există o greşeală de organizare, deoarece sunt multe hârtii, a mai precizat Danileţ: se cer multe aprobări, motiv pentru care CSM este văzut ca un minister.

"Suntem o echipă - Danileţ, Neacşu şi Dumbravă (Horaţius Dumbravă e preşedintele Curţii de Apel Târgu-Mureş, iar Adrian Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea - n.r.) şi avem idei comune. Trebuie doar să schimbăm unele regulamente interne care ar putea îmbunătăţi sistemul. CSM este o instituţie nouă, care trebuie adaptată la cerinţele actuale", a precizat judecătorul.

După scrutinul de ieri, CSM va trimite, până pe 15 decembrie, lista finală a viitorilor membri Senatului, care urmează să o valideze. În plus, tot senatorii îl vor desemna şi pe reprezentantul societăţii civile în Consiliu.

Dacă Senatul validează lista, cei 11 membri ai CSM proaspăt aleşi sunt, în următorii şase ani, pe lângă Danileţ şi Badea (pentru judecătorii), Lidia Bărbulescu şi Mircea Aron (pentru Curtea Supremă), Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Horaţius Dumbravă (pentru Curţile de Apel), Adrian Toni Neacşu (pentru tribunale), George Bălan (pentru Parchetele de pe lângă Curţile de Apel), Oana Schmidt Haineală (pentru Parchetele de pe lângă tribunale) şi Dan Chiujdea (pentru Parchetele de pe lângă judecătorii).

Ne puteți urmări și pe Google News