Ultimatumul lui Băsescu şi LEGĂTURA cu LEGEA GRAŢIERII: "De aici înainte..."

Ultimatumul lui Băsescu şi LEGĂTURA cu LEGEA GRAŢIERII: "De aici înainte..."

Traian Băsescu a avut prima reacție la controversata lege a grațierii votată miercuri de senatorii din Comisia Juridică miercuri cu 5 voturi pentru (PSD) și 3 împotrivă (USR, PNL, UDMR).

Fostul președinte al României este de părere că România are nevoie de o clasă politică liberă. "Deocamdată este o decizie incipientă. Obiectivul este să scoatem clasa politică de sub riscul major al instituțiilor de forță.

Această olimpiadă a acuzațiilor de luare de mită, de abuz în serviciu a campaniilor electorale s-ar fi putut declanșa și în 2014. Finanțarea campaniilor se face de la bugetul de stat și se decontează toate cheltuielile. Cine mai păcătuiește de aici înainte, e liber să meargă în pușcărie. Eu aș vrea ca urmare a acestei legi să avem o clasă politică liberă", a declarat Traian Băsescu la România TV. 

Citește și: Grindeanu ESTE ÎN RĂZBOI CU DRAGNEA. Miza este LEGEA GRAȚIERII. Declaraţii curajoase

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce s-a întâmplat la Senat?

Majoritatea PSD din Comisia juridică a Senatului a votat, astăzi, grațierea faptelor de corupție - luare de mită, dare de mită, trafic de influență, adoptând propunerea formulată de senatorul PSD, Șerban Nicolae, dar și de senatorul PMP, Traian Băsescu. 

Astfel, faptele de corupție vizate de grațiere ar fi: darea de mită, luarea de mită, trafic de influență și complicitate la trafic de influență. Senatul este prima cameră sesizată iar decizia finală va fi luată la votul final din plenul Parlamentului.

Senatorii jurişti au decis, în urmă cu o săptămână, prin adoptarea unui amendament la dezbaterea pe articole a proiectului de lege, ca pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată, să se graţieze în întregime. Alt amendament adoptat prevede graţierea parţială cu 3 ani a pedepselor mai mari de 3 ani, dar mai mici de 10 ani. Totodată, senatorii jurişti  au stabilit că pedepsele suspendate condiţionat sau sub supraveghere nu se grațiază.

Citește și: Cum își facilitează aleșii chiulul în Parlament