Pe măsură ce Occidentul interzice Rusiei să aibă acces la sistemele financiare globale, Moscova se confruntă cu plata datoriilor de 100 de milioane de dolari.
Neplata datoriei
Până duminică seara – ultima zi a unei perioade de grație de 30 de zile – Rusia trebuie să plătească aproximativ 100 de milioane de dolari deținătorilor de obligațiuni. În timp ce guvernul a spus că a încercat să plătească investitorii, sancțiunile din timpul războiului au împiedicat încercările Moscovei de a îndeplini acele plăți și de a accesa infrastructura vitală a pieței.
Luna trecută, Trezoreria SUA a lăsat să expire o plată a sancțiunilor. Încheierea excluderii a însemnat că investitorilor americani nu li se va mai permite să primească plăți din Rusia. La vremea respectivă, oficialii ruși au declarat că își vor plăti datoriile în ruble și au acuzat SUA că forțează o „neplată artificială”.
Dacă Rusia nu își îndeplinește obligațiile de datorie, ar putea declanșa acțiuni legale din partea creditorilor și ar putea reprezenta un semn negru împotriva prestigiului națiunii. În plus, o astfel de situație ar putea complica viitorul Rusiei dacă ar fi, în cele din urmă, să-și recapete accesul la piețele globale, în moduri precum creșterea costurilor de împrumut, potrivit Financial Times.
Plățile datoriei fuseseră inițial scadente pe 27 mai, iar Moscova le-a trimis Depozitarului Național de Reglementări din Rusia. Dar sancțiunile au împiedicat instituțiile occidentale să accepte plățile.
Fondurile Rusiei
Important, nu este ca și cum Rusia nu ar avea fonduri pentru a plăti – o neplată ar fi declanșată în principal din cauza sancțiunilor, mai degrabă decât a lipsei de numerar sau a voinței. De când a început războiul în februarie, veniturile din exporturile de petrol ale țării au crescut față de 2021, cumpărătorii din China și India achiziționând barili suplimentari.
Și chiar și cu interdicțiile UE privind petrolul, șase cumpărători europeni, inclusiv Germania, Franța și Italia, au plătit împreună Rusiei 40 de miliarde de dolari pentru combustibil în primele trei luni de război. Afacerile lor au reprezentat aproape jumătate din veniturile totale ale Rusiei din exporturile de combustibil.
Numai în luna mai, veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei au crescut cu 11%, până la 20 de miliarde de dolari, pe fondul creșterii prețurilor la energie, care a adus veniturile Moscovei înapoi la nivelurile de dinainte de război, a spus AIE, potrivit Business Insider.