Într-o încercare disperată, cu care a mai vrut să păcălească investitorii și în cazul CFR Marfă, statul a trecut peste regulile Comisiei Europene și, pentru a da o cu totul altă față combinatului, i-a șters toate datoriile. Măsura a declanșat imediat o anchetă din partea Comisiei Europene, în aprilie. O ștergere de datorii poate fi considerat un avantaj nedrept creat unei companii de stat, care concurează cu alte companii private, ce-și achită dările la zi. Într-un comunicat, Comisia anunța că va examina „în special: acumularea datoriilor față de Autoritatea română pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS); anulările de datorii de către AAAS și diferite întreprinderi de stat; sprijinul acordat Oltchim de două societăți de stat (CET Govora și Salrom) care, în ciuda deteriorării situației financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim”. Suntem la aproape cinci luni de la declanșarea anchetei și urmează o decizie definitivă a Comisiei pe data de 22-23 septembrie. Dacă forul european decide că Oltchim a beneficiat pe nedrept de un ajutor de stat, combinatul va intra în faliment, declara, recent, administratorul judiciar, Gheorghe Piperea.

Planul privatizării pe bucăți

Într-o încercare de a îmbuna Comisia Europeană, conducerea combinatului anunță, pe ultima sută de metri, un nou plan de privatizare, marți, 23 august. Așa cum se conturează, pare a fi cel mai ofertant de până acum, pentru investitori, dar cel mai păgubos pentru stat. Concret, este vorba despre vânzarea pe bucăți a combinatului. Investitorii sunt chemați să cumpere oricare din cele nouă secții care produc acum la Oltchim și, din câte se pare, nu există nicio limită minimă de preț. Ce garantează că Oltchim nu va fi cumpărat pentru a fi vândut la fier vechi? Deocamdată nimic, poate doar asigurările oficialilor, care susțin că alegerea investitorului se va face în funcție de „valoarea economică” a ofertei.

„Sunt scoase la vânzare secția de clorosodice, producția de propenoxid, secția de polieteri flexibili, secția de polieteri speciali, secția de oxoalcool, secția utilități și cea de transport”, au declarat pentru EVZ surse din Oltchim.

Preț incert de vânzare

Planul de reorganizare al combinatului, pe baza căruia s-au făcut celelalte încercări de privatizare, se bazează pe două evaluări. Pe de o parte, este valoarea de fier vechi, de 160 de milioane de euro, dar există și o a doua evaluare, a combinatului în activitate – 307 milioane de euro.

Sursele consultate de EVZ susțin că în această ultimă încercare de vânzare nu se va mai ține cont de vreo valoare. Ofertele trebuie depuse de potențialii cumpărători până la finele lui septembrie.

Administratorul judiciar al combinatului a declarat recent că ar exista deja trei ofertanți. Cu toate astea, sursele EVZ susțin că există o singură ofertă fermă, cea a lui Ștefan Vuza, proprietarul combinatului Chimcomplex Borzești, care a participat și la licitația de privatizare din 2012, când a fost declarat câștigător omul de media Dan Diaconescu.

Ce se cumpără

Combinatul lucrează acum la o capacitate de 33%. Dacă sunt luate în calcul și secțiile angrenate parțial, capacitatea antrenată în producție este de 68% din total. În primul semestru combinatul a realizat un profit brut per total active de 1,3 milioane de euro, potrivit raportului depus la Bursa de Valori. „Investitorii interesați sunt invitați să depună scrisori de intenție până la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate. Selecția cumpărătorului sau cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecție fiind estimat a se finaliza până la sfârșitul anului 2016”, scrie în comunicatul Oltchim.