Ultima staţie a Brexitului - Londra și Bruxelles-ul caută o soluție pentru granița irlandeză

Sursa: arhiva EVZ

Rishi Sunak și Ursula von der Leyen s-au întâlnit la Londra pentru a debloca ultimul obstacol din calea finalizării Brexitului: Protocolul privind Irlanda de Nord.

Marea Britanie nu mai face parte din Uniunea Europeană de la 1 februarie 2020, dar după mai bine de trei ani mai rămăsese o ultimă problemă pentru a finaliza procesul de separare: statutul pe care îl va avea, finalmente, Irlanda de Nord. Protocolul pentru această regiune a fost o bătaie de cap pentru Bruxelles, Londra și Belfast și, de asemenea, a ajuns să influențeze propria politică internă a Marii Britanii. Și în ce constă acest Protocol? Practic stabilește modelul relației comerciale dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie cu intenția de a deteriora cât mai puțin relația sensibilă de frontieră dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord, în conformitate cu Acordurile din Vinerea Mare care, printre altele, au confirmat eliminarea unei granițe fizice, precum și comerțul liber și libera circulație pe insula Irlanda.

Ce prevede protocolul legat de Brexit

Protocolul legat de Brexit stabilește un model special pentru acest teritoriu care formează în practică o graniță geografică în Marea Irlandei, incluzând Irlanda de Nord în cadrul unor parametri ai pieței comunitare și evitând o graniță terestră totală cu Republica Irlanda. Aceasta înseamnă că produsele trebuie să treacă printr-un control în porturile din Irlanda de Nord înainte de a-şi putea continua drumul către teritoriul Uniunii Europene.

O decizie care nu le-a plăcut unioniștilor nord-irlandezi, care susțin că este un sistem care îi lasă izolați de restul Marii Britanii. Atât de mult încât DUP, partidul care reprezintă această fracțiune din Ulster, menține blocată funcționarea instituțională a Irlandei de Nord (care se bazează pe un sistem de împărțire a puterii între diferitele comunități ale acestui teritoriu istoric conflictual) în semn de protest față de Protocol. De fapt, ei au depus un recurs la Curtea Supremă a Marii Britanii care, în urmă cu câteva zile, a stabilit că Protocolul este legal.

Acest Protocol stabilește o altă serie de elemente care fac din Irlanda de Nord un teritoriu special în întregul proces Brexit. Acest control comercial determină ca standardele europene de sănătate veterinară, sistemul fiscal și TVA al Uniunii Europene sau regulile sale specifice pentru producția agricolă să fie respectate în vama Irlandei de Nord. Și are, de asemenea, un derivat juridic care permite competența Curții de Justiție a Uniunii Europene în chestiuni care afectează Irlanda de Nord, un punct pe care fostul premier Boris Johnson l-a modificat unilateral în iunie anul trecut.

Probleme pentru Rishi Sunak, după preluarea mandatului

De la sosirea sa pe 10 Downing Street, Rishi Sunak a trebuit să se confrunte cu problema în așteptare a Protocolului din Irlanda de Nord cu unii dintre conservatori, apropiați de Johnson, care au privit cu scepticism mișcările sale. Atât de mult încât Sunak și-a mobilizat miniștrii duminică seară pentru a încerca să-i convingă pe cei mai reticenți conservatori să accepte un acord și i-a asigurat că nimeni nu îi va obliga să ia o decizie imediată. Într-o declarație făcută publică de Downing Street, aceștia susțin că intenția lui Sunak este de "a se asigura că orice acord rezolvă problemele practice pe teren, asigură fluxurile comerciale libere în Marea Britanie, protejează locul Irlandei de Nord în Uniune și restituie suveranitatea poporul nord-irlandez".

De când a venit la putere Sunak, în octombrie 2022, negocierile cu Bruxelles-ul au fost reluate pentru a aborda această problemă și a încerca să avanseze după provocarea condusă de predecesorul său. 

sursa: RADOR / cadenaser.com