România se pregătește să primească 3,5 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de compania americană Moderna, după ce, miercuri, Comisia Europeană a autorizat folosirea acestuia.
Moderna este cel de-al doilea vaccin aprobat în cadrul Uniunii Europene, după cel al Pfizer-BioNTech, în luna decembrie.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat că României îi vor reveni 3,5 milioane de doze de vaccinuri americane, de la Moderna.
El a spus că în zilele următoare va fi comunicat și un calendar de livrare.
Vaccinurile altor două companii farmaceutice urmează a fi autorizate
„Mai sunt două companii farmaceutice AstraZeneca cu Universitatea Oxford, precum și Johnson & Johnson, producătoare de vaccin contra COVID-19, care urmează să fie autorizate”, a mai declarat Gheorghiță.
Executivul comunitar a comandat 160 de milioane de doze de la compania Moderna în numele statelor membre ale blocului comunitar. Pentru vaccinare sunt necesare două doze de vaccin.
Autorizarea condiţionată înseamnă că vaccinul poate fi folosit în inocularea cetăţenilor UE, dar obligă companiile să continue să împărtăşească informaţii asupra efectelor pe termen lung.
Ce eficacitate are vaccinul Moderna
Potrivit specialiștilor, vaccinul Moderna, conform datelor preliminare, arătau că are o eficacitate mai mare ca cel produs de Pfizer, 94,5%, în comparație cu 90%. Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat -20°C.
Compania producătoare afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.
Trebuie spus că preparatul Moderna este administrat în SUA încă din data de 21 decembrie. Şi în Canada vaccinul este deja folosit la scară largă. Mai mult, Israelul a fost prima ţară din afara Americii de Nord care a aprobat și folosit vaccinul produs de Moderna.
Campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 din cele mai multe state UE au început pe 27 decembrie.