Politicianul, cunoscut ca unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai lui Putin, se află internat într-un spital din Omsk și este conectat la un aparat de ventilație artificială. El a început să se simtă rău în timp ce se afla la bordul unui avion, o cursă internă care se îndrepta către Moscova.

Pavel Lebedev, un pasager care s-a aflat în aceaşi avion cu acesta, a relatat pe o reţea socială: „La începutul zborului, el (Aleksei Navalnîi) s-a dus la toaletă şi nu s-a mai întors. A început să se simtă cu adevărat rău. Au încercat să-l ajute să-şi revină, dar el striga de durere”.

Echipajul companiei aeriene S7, cu al cărei avion a călătorit liderul opoziţiei ruse, a spus că Navalnîi a început să se simtă rău la foarte scurt timp după ce avionul a decolat, iar căpitanul a fost cel care a decis să efectueze o aterizare de urgenţă pe aeroportul cel mai apropiat, la Omsk. Navalnîi (44 de ani) nu a băut şi nu a mâncat nimic la bordul avionului.

Ultima fotografie

Între timp, pe rețelele sociale a apărut o ultimă fotografie pe care Navalnîi o făcuse, în autobuzul care îl ducea către avion. Navalnîi zâmbește, dar deja băuse ceaiul în cafeneaua din aeroportul Tomsk, iar câteva minute mai târziu, în avion, avea să se simtă rău și să își piardă cunoștința în timp ce era în toaletă.

Imagini de pe camerele de supraveghere ar putea furniza informații importante. Potrivit Interfax, proprietarii cafenelei spun că verifică acum camerele de supraveghere pentru a încerca să afle ce s-a întâmplat.

„Presupunem că Aleksei (Navalnîi) a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă. Doctorii spun că toxina a fost absorbită mai repede odată cu lichidul fierbinte. Aleksei este acum în stare de inconştienţă”, a spus purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmîş, care a anunțat că poliţia a fost chemată la spital.

Rezultatele analizelor medicale sunt aşteptate în cursul zilei de joi. Potrivit lui Anatoli Kalinişenko, medic la spitalul din Omsk, intoxicaţia este unul dintre posibilele diagnostice luate în considerare, dar testele în curs vor arăta cum stau lucrurile.

Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, un critic acerb al preşedintelui Vladimir Putin, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin şi a fost agresat fizic pe stradă de activişti proguvernamentali. Navalnîi a susţinut investigaţiile care, potrivit lui, dezvăluie corupţia oficială.

Luna viitoare vor avea loc alegeri regionale în Federaţia Rusă, iar Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi se pregăteau pentru ele, încercând să sporească sprijinul pentru candidaţii pe care îi susţin.

Soției nu îi este permis să-l vadă

Soția lui Alexei Navalnîi și medicul acestuia nu au fost lăsați să intre în salonul din secția terapie intensivă a Spitalului de Urgență din Omsk unde este internat opozantul rus. Cei doi au venit de la Moscova. La spital, acestora nu le-a fost prezentat niciun document medical cu privire la procedura de tratament

Purtătorul de cuvânt al opozantului rus a declarat că din start cei de la spital i-au spus soției că Navalnîi nu a dat acordul ca să fie vizitat de rude, iar după, au spus că pentru a intra în salon nu este suficient doar a prezenta pașaportul și i-au cerut soției certificatul de căsătorie. Chiar și așa accesul nu i-a fost permis.

Șeful adjunct al Spitalului de Urgență din Omsk a declarat că Navalnîi primește asistența medicală necesară și că au fost implicați toți specialiștii disponibili. Anatol Calnicenco a mai spus că nu vede necesitatea ca politicianul să fie transferat într-un spital din Moscova, precum a cerut soția acestuia, relatează Realitatea.md, care citează digi24.