Editura Evenimentul si Capital

Ultima bătălie pentru Casa Invicta se dă în stradă!

Autor: | | 2 Comentarii | 269 Vizualizari

Mâine, 23 aprilie, Primarul General Gabriela Firea, a convocat ședința ordinară a Consiliului General al Municipiului București, (ordine de zi pe care o veți găsi în acest articol). Tot mâine, de la ora 10.00, va fi organizat un flashmob cu privire la faptul că Primăria Capitalei nu mai acordă subvenție pentru Casa Invicta - singurul centru de primire în regim non-stop din București, pentru victimele violenței domestice. Într-un eveniment creat pe Facebook, organizatorii apreciază faptul că „Primăria Municipiului București e complice cu agresorii și lasă femeile fără singurul adăpost non-stop pentru victimele violenței domestice!”

În descrierea evenimentului creat pe Facebook, este specificat că „Centrul de primire în regim de urgență „Casa Invicta„ se închide la data de 1 mai, iar Primăria Municipiului București nu oferă alternative. Timp de peste doi ani, Casa Invicta a găzduit și/sau consiliat 350 de femei. Conform statisticilor centrului, 104 femei și 128 de copii au ajuns la Casa Invicta după ora 16:30, când restul adăposturilor sunt închise. Aceste cifre ne arată nevoia existenței unui adăpost cu orar non-stop: violența nu se întâmplă în intervalul de funcționare stabilit de instituții. Femeile și copiii fug din calea agresorilor la orice oră din zi și din noapte. Primăria Municipiului București NU respectă legea - Consiliul General al Municipiului Bucureşti are responsabilitatea de a estima dimensiunea locală a situaţiilor de violenţă domestică şi de a aloca un buget adecvat activităţilor din domeniu. Conform recomandărilor Grupului de Lucru pentru Combaterea Violenței Asupra Femeilor al Consiliului Europei ar trebui să existe minimum: - un loc în adăpost pentru femei la fiecare 10.000 de locuitori. - un centru de criză pentru victimele violului la 200.000 de femei, acoperind toate regiunile geografice. - un centru de consiliere pentru femei la fiecare 50.000 de femei. Aceste recomandări înseamnă pentru București asigurarea unei disponibilități de minimum 184 de locuri în adăposturi pentru femei, 5 centre de criză pentru victimele violului, 19 centre de consiliere pentru victimele femei. În prezent, capitala oferă servicii insuficiente, care nu asigură protecția necesară femeilor, fiind departe de standardele de mai sus. În loc să suplimenteze aceste servicii, Primăria decide să întrerupă finanțarea unui astfel de centru. Ni se spune că nu este buget. În timp ce noi vedem zilnic cum se irosesc banii în zidurile Catedralei Mântuirii Neamului (20 de milioane de lei anul acesta), în societățile Primăriei înființate peste noapte, în concerte, luminițe și alte lucruri inutile. Femeile primesc doar nepăsare și rea-voință. Pentru Primăria Capitalei, femeile bătute și copiii lor pot dormi pe străzi”, conchid organizatorii.

Chiar dacă sunt foarte multe solicitări pe această problemă, Ordinea de Zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București, a fost publicată fără a fi menționat vreun aspect legat de acest lucru. Într-o informare oferită presei, Primăria Capitalei consideră că aceasta „NU a oprit finanțarea unui proiect social, acordul cu această asociație fiind de fapt încheiat pe o perioadă determinată, respectiv septembrie 2018-februarie 2019, fapt cunoscut de asociația în cauză. Astfel, nu se poate afirma că ar fi vorba despre o “oprire” sau “sistare” a finanțării, ci despre finalizarea acestei colaborări punctuale, așa cum este ea reglementată de legislația aplicabilă în domeniu.

Finanțarea activităților derulate de către ONG-uri se poate face atât din fonduri publice cât și private, cu mențiunea că serviciul social pentru care se solicită finanțare trebuie să dețină licență de funcționare. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Asociația Anais deține pentru ”Centrul de primire în regim de urgenţă destinat victimelor violenţei domestice - Casa INVICTA”, Licența de functionare provizorie emisă în data de 23.03.2018, pentru un an.

Având în vedere cele enunțate anterior, în lipsa unei licențe de funcționare, valabile, autoritatea publică locală nu poate finanța activitatea niciunui O.N.G.

Primăria Capitalei a inițiat, în luna februarie, Programul pilot "Impreună!", care se adresează victimelor violenței în familie de pe raza Municipiului București, care nu beneficiază de adăpost într-un alt centru de profil al statului sau al unor ONG-uri. Acestea pot beneficia de un ajutor financiar în cuantum de maxim 1.500 lei/lună, suma dedicată exclusiv plății chiriei unei locuințe în municipiul București. Programul nu este limitat, așadar, la un anumit număr de locuri, așa cum se întâmplă în cazul unui adăpost de profil. Principalul obiectiv este de scoatere a victimelor din mediul abuziv și de a le izolara de agresor. În cadrul programului, se asigură păstrarea confidențialității, așadar victimelor le este asigurat accesul la o locuință care să le permită să-și înceapă o nouă viață, în condiții de siguranță.

Mai mult decât atât, Primăria Municipiului București nu finanța toate activitățile derulate de Asociația Anais ci doar proiectele implementate în comun cu Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală a Muncipiului București, astfel:

- în anul 2016 CGMB a aprobat Acordul de Asociere dintre municipiul Bucurețti, prin DGASMB și Asociatia Anais, în vederea implementării în comun a proiectului "Stop violenței în familie" în cadrul "Centrului de asistență pentru mamă și copil". Pentru implementarea acestui proiect a fost aprobat un buget în valoare de 189.600 lei, buget aferent doar activităților derulate de către Asociația Anais. Perioada de implementare a proiectului a fost de 1 an. Centrul de asistență pentru mamă și copil aflat în subordinea DGASMB funcționează și în prezent, ca urmare a reorganizarii sub titulatura de Centrul de sprijin pentru familii defavorizate.

Conform Acordului, Asociația Anais a oferit servicii de informare, consiliere psihologică și juridică victimelor violenței în familie care au accesat serviciile sociale oferite de către DGASMB prin Centrul de asistență pentru mamă și copil.

- în anul 2017 a fost înaintată CGMB propunerea privind aprobarea unui nou acord de asociere dintre municipiul Bucureşti, prin DGASMB şi Asociația ANAIS, în vederea implementării în comun a proiectului “Stop violenței în familie! Servicii complexe pentru victimele violenței în familie” Perioada de implementare, prevăzută în acord a fost de 1 an.

Proiectul a avut un buget aprobat în valoare de 816.960 lei, buget aferent doar activităților derulate de către Asociația Anais, la nivelul celor două centre „Centrul de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie” și „Centrul de primire în regim de urgență destinat victimelor violenței domestice ”Casa INVICTA”.

Facem precizarea că centrul ”Casa INVICTA”, cu o capacitate de 16 locuri (8 femei si 8 copii), a fost înființat de către Agentia Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) în cadrului proiectului ”START - O viață de calitate în siguranță!” finanțat prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

- în anul 2018 a fost încheiat un nou acord de asociere, potrivit H.C.G.M.B. nr. 441/26.07.2018 privind aprobarea Acordului de Asociere dintre municipiul Bucureşti, prin DGASMB şi Asociația ANAIS, în vederea implementării în comun a proiectului “Stop violenței în familie! Servicii complexe pentru victimele violenței în familie”. Perioada de implementare a acestui proiect a fost de 6 luni, valoarea finanțării fiind de 755.476 lei.

Astfel, se poate constata cu ușurință că aceste proiecte au fost aprobate în CGMB la date care nu asigura continuitatea activităților ci au în vedere îndeplinirea, în comun, a obiectivelor stabilite la nivelul fiecărui proiect, respectiv:

- în anul 2016 hotărârea a fost adoptată în 31.03.2016, pentru o perioada de implementare de un an;

- în anul 2017 hotărârea a fost adoptată, în data de 18.05.2017, pentru o perioada de implementare de un an;

- în anul 2018 hotărârea a fost în 26.07.2018 pentru o perioada de implementare de șase luni.

Potrivit prevederilor legale, Primăria Municipiului București nu poate asigura finanțarea continuă a activităților organizațiilor neguvernamentale.

Vă prezentăm și Ordinea de ZI a ședinței de mâine a Consiliului General al Primăriei Capitalei:

1. Proiect de hotărâre privind darea în folosință gratuită prin Contract de împrumut de folosință (comodat) a ambulanțelor de urgență ce au făcut obiectul Contractului de furnizare nr. 951/02.08.2018 – lot. 1 ”Ambulanțe de urgență tip B 4X4 Ambulanța de urgență” și Contractului de furnizare nr. 952/02.08.2018 – lot. 2 ”Ambulanțe de urgență tip C – Echipaj medical de urgență cu medic (EMU – M)/terapie intensivă mobilă (TIM)”, încheiate între Municipiul București și SC DELTAMED SRL, și aprobarea modelului de Contract de împrumut de folosință (comodat) încheiat între Municipiul București și Serviciul de Ambulanță București – Ilfov

2. Proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici pentru realizarea obiectivului de investiții ”Reabilitarea Sistemului de Termoficare al Municipiului București (25 obiective însumând o lungime de traseu de 105,969 km)

3. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 607/26.09.2018 privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico – economici aferenți aplicației ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă – lotul 1 și lotul 2 din municipiul București”

4. Proiect de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor aferente investiției ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă – lotul 1 și lotul 2 din municipiul București” și a cheltuielilor legate de proiect

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului cu finanțare nerambursabilă ”WiFi4EU” și a cheltuielilor legate de proiect

6. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții Bazin de recuperare prin hidrokinetoterapie la Spitalul de Boli Cronice ”Sf. Luca”

7. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ”Reabilitare Bloc Operator Chirurgie”, pentru Spitalul Clinic ”Dr. I. Cantacuzino”

8. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ”Proiectarea și execuția unui lift secundar și a scării de evacuare cu targă, stație de pompare hidranți și platformă gunoi”, pentru Spitalul Clinic ”Nicolae Malaxa”

9. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții ”Centru medical Sf. Ștefan și Centru de referință pentru diabet N. Malaxa”

10. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții «Extindere Spital Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor”»

11. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ”Reabilitare și Modernizare Birouri – Sediu ASSMB”

12. Proiect de hotărâre privind darea în administrare a imobilului situat în Str. Lipscani nr. 18-20, sect.3 către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în vederea realizării Muzeului de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România

13. Proiect de hotărâre privind declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate private situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică ”Obiect 11. Nod Avionului – Închidere inel median”, în vederea continuării lucrărilor de interes public local pentru realizarea proiectului, ”Realizarea rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă – Etapa II”

14. Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 28/12.02.2015 privind declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitatea publică ”Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești” între strada G-ral Petre Popovăț și strada Amilcar C. Săndulescu – Etapa I

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru obiectivul de investiții – consolidare a imobilului situat în Bd. Magheru nr. 27, sector 1

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru obiectivul de investiții – consolidare a imobilului situat în Str. Franceză nr. 52, sector 3

17. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, pentru obiectivul de investiții – consolidare a imobilului situat în Str. Alexandru Beldiman nr. 1, sector 5

18. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ”Construire complexe multifuncționale pentru activități didactice și sport la unele unități de învățământ” – Școala Gimnazială nr. 112 – Strada Pătulului nr. 2, sector 3

19. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului de investiții ”Construire complexe multifuncționale pentru activități didactice și sport la unele unități de învățământ” – Școala Gimnazială nr. 67, Aleea Magnetului nr. 1 – 3, sector 3

20. Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București domnului Iulius Filip

21. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul 2019

22. Proiect de hotărâre privind Bugetului de venituri și cheltuieli al Societății de Transport București STB S.A.

23. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Companiei Municipale Energetica București S.A

24. Proiect de hotărâre privind implementarea unui proiect – pilot tip ”Sistem de transport alternativ – Electric Scooter Sharing în Municipiul București”

25. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții ”Reabilitare, reparații capitale, reconstrucție, extindere și supraînălțare a construcțiilor C1 și C2 din incinta sediului Administrației Lacuri, Parcuri și agrement București, amenajări conform normativelor PSI în vigoare”

26. Proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenți documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții ”Reparații capitale Pod din beton armat situat în Parcul Tineretului”

27. Proiect de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropriere pentru imobilul-monument istoric aflat în proprietate privată, încadrat în clasa I risc seismic, situat la adresa str. Franceză nr. 36, sector 3, în vederea efectuării lucrărilor de conservare și protejare de interes public local

28. Proiect de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropriere pentru unele spații aflate în proprietate privată din imobilul-monument istoric, încadrat în clasa I risc seismic, situat la adresa str. Franceză nr. 14, sector 3, în vederea efectuării lucrărilor de conservare și protejare de interes public local

29. Proiect de hotărâre privind transmiterea din administrarea Administrației Fondului Imobiliar în administrarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, a cotei parți deținute din imobilele situate în Municipiul București Calea Victoriei nr. 136-138, B-dul Lascăr Catargiu nr. 16 și B-dul G-ral Gheorghe Magheru nr. 7, în zona de acțiune prioritară, în vederea realizării lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea structural – arhitecturală a anvelopei clădirilor și creșterea calității arhitectural – ambientale a acestora

30. Proiect de hotărâre privind asigurarea integrală a finanțării de la bugetul local, în limita fondurilor alocate anual cu această destinație, a cheltuielilor privind realizarea lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea structural – arhitecturală a anvelopei clădirilor și creșterea calității arhitectural – ambientale a imobilelor situate în Municipiul Bucuresti Calea Victoriei nr. 12 A, nr. 25, nr. 103-105 și nr. 214 în zona de acțiune prioritară

31. Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernului României de emitere a unei hotărâri pentru trecerea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului București a Pasajului superior Km 6+645 București – Roșiori

32. Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al statului și administrarea Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului de Interne în domeniul public al Municipiului București a unui teren în suprafață de 654 mp din imobilul situat în sectorul 2 al Municipiului București, în Șoseaua Pipera, înscris în Cartea Funciară nr. 99580 și identificat cu numărul cadastral 217106

33. Proiect de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru transmiterea din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor – Aeroclubul României în domeniul public al Municipiului București și administrarea Consiliului General al Municipiului București, a construcției denumită ”Turn de Parașutism” situată în Complexul Sportiv Lia Manoliu, în vederea realizării obiectivului de investiții ”Sală Multifuncțională Complex Sportiv ”Lia Manoliu” – Bd. Basarabia nr. 37 – 39, sector 2”

34. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 103/2015 privind darea în folosință gratuită Fundației Ronald S. Lauder-România a imobilului-teren în suprafață de 1015 mp, situat la intersecția străzii Cluceru Udricani cu str. Iuliu Barasch, sector 3, în vederea amenajării unui teren de sport și abrogarea Hotărârii C.G.M.B. nr. 165/2017

35. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 144/11.03.2019 privind transmiterea în administrarea și gestionarea către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a unui număr de 45 de locuințe de necesitate, de la Administrația Fondului Imobiliar

36. Proiect de hotărâre privind aprobarea amplasamentului, în vederea realizării unui parcaj auto subteran de reședință cu 3S în incinta Școlii Gimnaziale nr. 46, str. Slt. Stănescu Gheorghe nr. 2, sector 2, parcare ce face parte din obiectivul de investiții: ”Reabilitare Sistem Rutier cu Linii de Tramvai pe Șos. Pantelimon și Șos. Iancului și a unei săli de sport deasupra parcajului

Rares Bogdan, LOVIT de unde se astepta mai putin! Veste DURA din PNL pentru fostul realizator TV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI