Uite convorbirea, nu e convorbirea. Kremlinul dezminte discuția telefonică Trump-Putin

Uite convorbirea, nu e convorbirea. Kremlinul dezminte discuția telefonică Trump-Putin

Conform unor surse anonime citate de The Washington Post, fostul președinte american ar fi cerut lui Putin să evite escaladarea conflictului din Ucraina. Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat categoric această presupusă discuție, afirmând și că "nu există planuri concrete" pentru o astfel de întâlnire între cei doi lideri. Kremlinul a declarat că Trump, în campania electorală, a transmis semnale pozitive, sugerând că ar susține pacea în locul unei înfrângeri strategice a Rusiei.

Discuții Trump-Zelenski și Trump-Scholz

Totuși, se pare că, săptămâna trecută, Vladimir Putin și Donald Trump ar fi discutat despre dorința de a contribui la pacea în Europa, conform publicației americane. Aceeași sursă menționează că președintele ales al SUA și-ar fi exprimat speranța unei soluționări rapide a conflictului.

Trump a avut, de asemenea, o convorbire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, conversație la care a luat parte și miliardarul Elon Musk. Președintele Ucrainei a descris discuția drept "excelentă" și și-a exprimat dorința de a menține un dialog strâns cu Trump. Cu toate acestea, o sursă ucraineană de rang înalt a sugerat că nu s-au abordat subiecte esențiale, menționând că cei doi doar "s-au salutat".

Volodimir Zelenski și Donald Trump

Volodimir Zelenski și Donald Trump. Sursă foto: Facebook

În paralel, cancelarul german Olaf Scholz a avut o discuție separată cu Trump, confirmând disponibilitatea de a coopera pentru restabilirea păcii în Europa. Pe de altă parte, consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul va aloca cele șase miliarde de dolari destinate Ucrainei până la preluarea oficială a mandatului de către președintele ales, avertizând asupra riscului întreruperii ajutorului american pentru Kiev.

Viitoarea administrație americană ridică întrebări cu privire la modul în care Trump ar intenționa să pună capăt războiului. Deși acesta susține că poate rezolva conflictul "într-o singură zi", speculațiile indică posibilitatea unei înțelegeri care ar cere Ucrainei să facă concesii teritoriale, o opțiune inacceptabilă pentru Kiev.