UE, zgârcită cu Spania și Italia, generoasă cu Africa și Balcanii. Care e explicația?

UE, zgârcită cu Spania și Italia, generoasă cu Africa și Balcanii. Care e explicația?

'Această coaliție va ajuta țările din G5 Sahel pe plan militar, civil (poliție și justiție) și economic, cu ajutor pentru dezvoltare. În ultimii şase ani, UE a acordat regiunii 4,5 miliarde de euro, a precizat Charles Michel.

Liderii G5 Sahel au cerut "o anulare pur şi simplu a datoriei africane" pentru a-i ajuta să facă față costurilor sanitare și economice ale luptei împotriva pandemiei.

"Am convenit să ducem dezbaterea cu privire la această solicitare în cadrul Uniunii Europene și cu alți parteneri internaționali", a explicat președintele Consiliului European, în mod special Fondul Monetar Internațional (FMI). "O nouă reuniune va fi organizată în termen de trei luni sub forma unei videoconferințe pentru a face un bilanț", a anunțat dl.Michel”.

Dacă Franța are interese în Africa, Germania a urmărit întotdeauna cu atenție situația din fosta Iugoslavie. Așa că nu  e de mirare că UE e dispusă să ajute țările din această regiune să lupte cu pandemia.  La Libre Belgique  are toate informațiile:

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană a deblocat 3,3 miliarde de euro pentru a ajuta țările din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia) să lupte împotriva pandemiei coronavirusului, a anunțat, miercuri, Comisia Europeană.

Cu excepția Kosovo și Muntenegru, toate aceste țări sunt candidați pentru intrarea în Uniunea Europeană. "Avem o responsabilitate specială față de partenerii noștri din Balcanii de Vest, pentru că viitorul lor este clar în Uniunea Europeană", a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Ajutorul este destinat în primul rând pentru asistența medicală urgentă, dar și pentru recuperarea socio-economică. Aproape jumătate din pachet este susținut de Banca Europeană de Investiții (BEI).

În plus, un program economic și de investiții al UE va fi adoptat din nou în acest an pentru Balcanii de Vest, acesta vizând recuperarea, precum și reformele din cadrul diferitelor procese de aderare. UE și țările din Balcanii de Vest se vor întâlni la summitul din 6 mai, prin videoconferință, după recenta undă verde dată de statele membre pentru a deschide negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord”.