Uniunea Europeană a dat undă verde restaurantelor și supermarketurilor din întreaga bloc să comercializeze insecte comestibile.
Decizia înseamnă că viermii galbeni uscați ar putea fi în curând în galantare, întrucât s-a dat aprobat propunerea de clasificare a acestora ca „mâncare nouă”.
Citiți cu atenție lista de ingrediente de pe mâncarea cumpărată!
La începutul acestui an, agenția UE pentru siguranța alimentelor a publicat o opinie științifică care a concluzionat că viermii sunt sigur de mâncat. Experții au spus că insectele, fie întregi, fie sub formă de pulbere, reprezintă o sursă bogată de proteine.
„Bombele murdare”, arma teribilă care amenință întreaga lume. Are un efect dublu asupra oamenilor
Mai mult, ficialii UE au sugerat că insectele comestibile vor putea fi folosite pentru a asigura proteinele pentru fursecuri, paste sau produse de patiserie. Oficialii europeni au afirmat că reproducerea insectelor pentru hrană ar avea beneficii semnificative asupra mediului comparativ cu creșterea vitelor sau a altor surse tradiționale de proteine.
Piața insectelor comestibile e în plinî expansiune
Se preconizează că piața insectelor comestibile va ajunge la aproximativ 3,3 miliarde de lire sterline până în 2027, potrivit unui raport publicat de Meticulous Research la începutul acestui an. Alte 11 alimente pentru insecte așteaptă evaluarea și aprobarea siguranței din partea UE. „Depinde de consumatori să decidă dacă doresc sau nu să mănânce insecte. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine nu este nouă și insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii”, se arată într-o declarație a Comisiei Europene .
Khmerii verzi se pregătesc să ia puterea în Germania. Vom ajunge să o regretăm pe Mutti Merkel?
„Insectele ca hrană apar ca o problemă deosebit de relevantă în secolul al XXI-lea datorită creșterii costului proteinelor animale, insecurității alimentare, presiunilor de mediu, creșterii populației și creșterii cererii de proteine. (...) Astfel, trebuie găsite soluții alternative la animalele crescute în mod tradițional. Prin urmare, consumul de insecte contribuie la salvarea mediului, la ocrotirea sănătății și mijloacelor de trai. ”
Insectele comestibile vândute în întreaga UE vor avea o etichetare specială care va conține și avertismente privind alergiile. Consumul de insecte poate declanța reacții alergice persoanelor alergice la crustacee și acarieni, anunță Comisia. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură declară că insectele sunt o „sursă alimentară sănătoasă și extrem de hrănitoare, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale”.
Pledoarie pentru insectele comestibile
În prezent, UE finanțează un program de cercetare a proteinelor pe bază de insecte, care este „considerat unul dintre domeniile cheie de cercetare” în cadrul programului Horizon al blocului.
Studiul realizat de Meticulous Research a sugerat că obiceiurile de consum alimentar s-ar putea schimba în curând ca urmare a pandemiei de coronavirus, scrie ziarul britanic Daily Express.