UE vrea sa puna bariere companiilor rusesti

UE vrea sa puna bariere companiilor rusesti

Ambitiile companiilor rusesti de a se extinde in Uniunea Europeana ar putea fi franate de planurile la care lucreaza Comisia Europeana  (CE), relateaza "Financial Times".

Intr-un document confidential, Comisia sugereaza o serie de masuri pentru a restrictiona accesul companiilor straine in sectorul energetic european si, in mod special, in domeniul retelelor de transport al gazelor si electricitatii.

O optiune luata in calcul este o „clauza de reciprocitate” care ar putea pastra in afara alte tari precum Rusia si Arabia Saudita, unde companiile europene se confrunta cu restrictii severe in domeniul investitiilor.

Propunerile CE sunt legate de planurile de a creste competitia pe piata de energie si urmeaza sa fie publicate pe 9 septembrie, intr-o incercare de a calma temerile referitoare la consecintele liberalizarii.

CE ar putea reafirma suportul sau pentru proprietatea „divizata”, ceea ce inseamna separarea proprietarilor sistemelor de transport de gaze si electricitate de cei din aprovizionare. Statele membre s-au opus divizarii proprietarilor, iar cativa membri ai Parlamentului European argumenteaza ca retelele divizate ar putea deveni tinte de preluare pentru companii straine.

Planurile CE

Un alt document intern al CE referitor la implicatiile divizarii afirma ca UE ar putea fi „vulnerabila la o strategie a statelor terte de a domina pietele europene nu numai in termeni de aprovizionare, ci si prin achizitia de retele”. Documentul avertizeaza explicit in legatura cu situatiile „in care investitia este condusa de alte motive decat cele economice”.

Comisia sugereaza cateva optiuni pentru a preveni accesul necontrolat. Cea mai slaba propunere ar da dreptul Comisiei de a studia indeaproape orice potential cumparator. In schimb, cea mai dura propunere ar oferi CE dreptul de a declara sectorul energetic european ca fiind unul „strategic”, ceea ce ar exclude cele mai multe tari din afara UE de pe lista investitorilor in acest sector.

Cererea de reciprocitate ar fi in special o lovitura pentru Gazprom, compania de stat rusa care are ambitii de a se extinde in Europa si detine deja o serie de active si participatii in UE. Tentativele UE de a limita achizitiile de catre firme noneuropene ar putea fi suparatoare. In orice caz, se pare ca este posibil ca o forma de protectie pentru sectorul energetic sa fie implementata.

Ne puteți urmări și pe Google News