UE vrea să evite crizele financiare prin reforme

UE vrea să evite crizele financiare prin reforme

Miniştrii de finanţe din ţările europene au venit cu propuneri care să îmbunătăţească transparenţ a pe pieţele financiare şi care să schimbe modul în care operează unii dintre actorii de pe pieţele financiare, în încercarea de a minimaliza efectele agitaţiei financiare provocate de problemele din sectorul ipotecar american, informează publicaţia „Financial Times“.

Oficialii s-au întâlnit duminică noapte, la Luxemburg, pentru a examina aceste probleme. Întâlnirea, care a continuat luni şi marţi, vine în avangarda adunării din 19 octombrie a reprezentanţilor grupului celor şapte ţări puternic industrializate (G7), pe aceleaşi teme.

Prima măsură radicală discutată la întâlnire este separarea clară a activităţilor agenţiilor de rating pe credite. Astfel, aceste companii trebuie obligate să-şi separe în viitor serviciile de consultanţă de cele de rating, pentru a fi evitate conflictele de interese.

„Agenţiile de rating sunt foarte importante, deoarece, prin ratingul pe care îl acordă unui produs financiar, determină succesul pe care îl are produsul respectiv. Or, este clar că nu este normal să-i acorzi rating unei companii care îţi este client pe latura de consultanţă. Aveam de-a face clar cu un conflict de interese“, ne-a declarat Laurian Lungu, economist la Grupul de Economie Aplicată (GEA).   Fondurile închise, din nou în vizor  O altă măsură este mărirea transparenţei fondurilor închise de investiţii. Acestea, fiind mecanisme financiare exclusiviste, accesibile unui număr redus de investitori avizaţi, nu se supun tuturor regulilor şi organismelor de supraveghere ale pieţelor de capital, precum o fac, spre exemplu, fondurile deschise.

„Activitatea acestor fonduri se bazează pe reguli extrem de relaxate. Ele speculează anormalităţi de pe anumite pieţe în scopul atingerii unui profit imediat“, a explicat Laurian Lungu. Astfel, plasamentele făcute de ele duc de multe ori la dezechilibre pe anumite pieţe mai puţin mature. Există chiar riscul ca acestea să facă abuz de piaţă.

China, rugată să-şi reformeze moneda Miniştrii europeni au arătat de asemenea cu degetul spre China, a cărei monedă naţională, yuanul, este prea slabă în raport cu euro. Statele Unite se plâng de multă vreme că un yuan slab afectează exporturile de produse americane, fiind clar în interesul Chinei, care beneficiază de exporturi crescute.

Ţările din zona euro nu luaseră însă nicio poziţie până acum vizavi de această problemă. Mai mult, americanii acuză China că face comerţ lipsit de scrupule şi că-şi menţine forţat moneda la un nivel scăzut. UE este dispusă să trimită un corp diplomatic care să discute cu guvernul chinez pentru a-l determina să ia măsuri în acest sens.

Trebuie „umblat“ apoi şi la dolarul american, şi la yenul japonez, monede care se depreciază şi ele. „Primul punct China, al doilea punct dolarul, al treilea punct yenul“, a spus Jean-Claude Junker, primministrul Luxemburgului.

Ne puteți urmări și pe Google News